mercredi 11 octobre 2017

WK 2017: Nina Derwael wint historische bronzen medaille aan de brug!

Na een uitstekende en historische prestatie tijdens de all-roundfinale, deed Nina Derwael nog beter tijdens de toestelfinale door een bronzen medaille te winnen.

Credit: Mathias Hikketik
Nina plaatste zich als 4e (van 8) voor de toestelfinale met een score van 14.966. Ze wist echter dat ze nog beter moest doen als ze een medaille in de wacht wilde slepen. Dat deed ze!

Ze was zaterdag de tweede gymnaste die aan de bak moest aan de brug. Ze scoorde 15.033 voor de beste oefening uit haar carrière. Meteen ook de beste score van haar carrière onder de nieuwe puntencode. Het enige dat ze dan nog moest doen was gespannen afwachten.

Er gingen haar nog 2 gymnasten voorbij: regerend wereldkampioene Fan Yilin uit China (15.166) en de Russin Elena Eremina (15.100) die zich als eerste voor de finale plaatste. Daar stond ze dan met historische bronzen medaille om de nek!

Nina deed het geweldig in Montreal. Nadat ze zich als eerste Belgische vrouw wist te kwalificeren voor een toestelfinale op een WK, eindigde ze zo maar even op de 8e plaats in de all-roundfinale. Opnieuw een historische prestatie.

Haar bronzen medaille komt er 104 jaar na de vorige. Pierre Hentges won in 1913 al eens een medaille aan de brug met gelijke leggers maar dat was in een tijd waarin er slechts 5 landen deelnamen aan het WK.  Op de volgende medaille zullen we waarschijnlijk niet zo lang moeten wachten.

Nadat ze maandag opnieuw op Belgische bodem landde, wachtte haar nog een tot nu toe ongekende media-aandacht voor het turnen. Nina zal het echter niet aan haar hart laten komen. Even genieten  maar dan weer aan de slag: terug naar school en trainen, trainen, trainen met het oog op Glasgow en de Europese kampioenschappen 2018.