Gisteren werden de lichten gedoofd in het Olympisch Stadion in Montreal, daarmee kwam er een eind aan de 47e Wereldkampioenschappen Artistieke Gymnastiek. Voor de Belgische gymnasten was het een succesvol WK. Met een historische bronzen medaille en alle gymnasten binnen de top 30, ziet de toekomst er hoopvol uit voor de Belgische gymnastiek.
Credit: Mathias Hikketik |
Na een bomvol seizoen kwam Maxime Gentges met hoge verwachtingen aan de start in Montreal. Hij hoopte de all-roundfinale te halen maar daar slaagde de jonge gymnast uit Malmedy helaas niet in. Hij werd 29e met 76.364. Hij mag de all-roundfinale dan niet gehaald hebben, zijn 29e plaats is wel zijn beste prestatie ooit en het is niet niets om binnen de top 30 te eindigen op het WK. Ondanks een knagende polsblessure, bleef hij doorzetten. Nu zal hij zich wel laten opereren om klaar te zijn voor 2018, met een nieuw EK en WK.
Credit: Mathias Hikketik |
De 3 Belgische meisjes die aan de start kwamen, verdedigden de Belgische driekleur met verve.
Maellyse Brassart, de jongste van het gezelschap, was aan haar grote internationale debuut als senior toe. Enkele weken geleden geraakte ze nog gekwetst en het was lang onduidelijk of ze aan de vier toestellen in actie zou kunnen komen. Ze geraakte klaar en toonde heel wat belofte voor de toekomst, vooral aan sprong en vloer, haar beste toestellen. Ze eindigde als 3e Belgische maar ook haar 25e plaats is een uitzonderlijk goed resultaat, zeker als je weet dat ze een val van de brug moest incalculeren en dus nog beter kan.
Credit: Mathias Hikketik |
Rune Hermans was met haar 18 jaar de veterane. Twee jaar geleden in Glasgow was ze nog de jongste van het team. Desondanks behaalde ze de 19e plaats in de all-roundfinale en toonde zich een grote belofte voor de toekomst. Ze hoopte het in Montreal beter te doen en dat deed ze ongetwijfeld! Ondanks een val van de balk, kwalificeerde ze zich als 21e voor de all-roundfinale. In de finale zagen we een andere Rune: zelfverzekerd en standvastig werkte ze de 4 toestellen af en eindigde op de 11e plaats. De 2e beste Belgische prestatie ooit. Rune heeft alles om een nog betere all-roundturnster te worden en dus een vaste waarde te blijven in het team.
Credit: Mathias Hikketik |
En dan is er Nina Derwael. Wat kunnen we nog meer zeggen over Nina?"Magisch, ongelofelijk, historisch, uniek en verbazingwekkend", zijn al zo vaak gebruikt sinds haar geweldige prestatie op de Olympische Spelen in Rio. Minder dan een jaar later werd ze in het Roemeense Cluj-Napoca Europees kampioene aan de brug. Ondanks de media-aandacht en toegenomen druk, bleef ze keihard werken. Ze verhoogde de moeilijkheidswaarde van haar brug-, balk- en vloeroefening. Nina is immers meer dan een brugspecialiste. Ze is in de eerste plaats een all-roundturnster. Haar 8e plaats in de all-roundfinale is de beste Belgische prestatie ooit. Het beste moest echter nog komen. Iedereen wist dat ze het potentieel had om een medaille te halen aan de brug maar het moest wel nog gebeuren. Ze schreef al geschiedenis door zich als eerste Belgische vrouw te plaatsen voor een toestelfinale op het WK maar wilde meer. Met een score van 15.033 verbeterde ze haar persoonlijk record opnieuw. Als kers op de taart was ze de eerste Belgische gymnaste die in de artistieke gymnastiek een medaille won op een WK. 104 jaar geleden won onze landgenoot Pierre Hentges wel al eens een medaille op de brug met gelijke leggers maar in 1913 namen slechts 5 landen deel aan het WK. De woorden historisch, magisch, uniek en ongelofelijk zijn dus wel weer op hun plaats.
Credit: Mathias Hikketik |
Nu komt het er voor onze gymnasten op aan om gefocust te blijven trainen. De volgende grote competitie zijn de Europese kampioenschappen in augustus 2018. De prestaties van onze gymnasten zullen opnieuw een geweldige boost geven aan het vertrouwen van de rest van het team en de jongere generaties. Volgend jaar begint de weg naar Tokio 2020 en we zullen aan de zijlijn staan om te supporteren voor onze helden.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire