mercredi 11 octobre 2017

Een reflectie op het WK: wat heeft de toekomst nog in petto?

Gisteren werden de lichten gedoofd in het Olympisch Stadion in Montreal, daarmee kwam er een eind aan de 47e Wereldkampioenschappen Artistieke Gymnastiek. Voor de Belgische gymnasten was het een succesvol WK. Met een historische bronzen medaille en alle gymnasten binnen de top 30, ziet de toekomst er hoopvol uit voor de Belgische gymnastiek.

Credit: Mathias Hikketik
Na een bomvol seizoen kwam Maxime Gentges met hoge verwachtingen aan de start in Montreal. Hij hoopte de all-roundfinale te halen maar daar slaagde de jonge gymnast uit Malmedy helaas niet in. Hij werd 29e met 76.364. Hij mag de all-roundfinale dan niet gehaald hebben, zijn 29e plaats is wel zijn beste prestatie ooit en het is niet niets om binnen de top 30 te eindigen op het WK. Ondanks een knagende polsblessure, bleef hij doorzetten. Nu zal hij zich wel laten opereren om klaar te zijn voor 2018, met een nieuw EK en WK.

Credit: Mathias Hikketik
De 3 Belgische meisjes die aan de start kwamen, verdedigden de Belgische driekleur met verve.

Maellyse Brassart, de jongste van het gezelschap, was aan haar grote internationale debuut als senior toe. Enkele weken geleden geraakte ze nog gekwetst en het was lang onduidelijk of ze aan de vier toestellen in actie zou kunnen komen. Ze geraakte klaar en toonde heel wat belofte voor de toekomst, vooral aan sprong en vloer, haar beste toestellen. Ze eindigde als 3e Belgische maar ook haar 25e plaats is een uitzonderlijk goed resultaat, zeker als je weet dat ze een val van de brug moest incalculeren en dus nog beter kan.

Credit: Mathias Hikketik
Rune Hermans was met haar 18 jaar de veterane. Twee jaar geleden in Glasgow was ze nog de jongste van het team. Desondanks behaalde ze de 19e plaats in de all-roundfinale en toonde zich een grote belofte voor de toekomst. Ze hoopte het in Montreal beter te doen en dat deed ze ongetwijfeld! Ondanks een val van de balk, kwalificeerde ze zich als 21e voor de all-roundfinale. In de finale zagen we een andere Rune: zelfverzekerd en standvastig werkte ze de 4 toestellen af en eindigde op de 11e plaats. De 2e beste Belgische prestatie ooit. Rune heeft alles om een nog betere all-roundturnster te worden en dus een vaste waarde te blijven in het team.

Credit: Mathias Hikketik
En dan is er Nina Derwael. Wat kunnen we nog meer zeggen over Nina?"Magisch, ongelofelijk, historisch, uniek en verbazingwekkend", zijn al zo vaak gebruikt sinds haar geweldige prestatie op de Olympische Spelen in Rio. Minder dan een jaar later werd ze in het Roemeense Cluj-Napoca Europees kampioene aan de brug. Ondanks de media-aandacht en toegenomen druk, bleef ze keihard werken. Ze verhoogde de moeilijkheidswaarde van haar brug-, balk- en vloeroefening. Nina is immers meer dan een brugspecialiste. Ze is in de eerste plaats een all-roundturnster. Haar 8e plaats in de all-roundfinale is de beste Belgische prestatie ooit. Het beste moest echter nog komen. Iedereen wist dat ze het potentieel had om een medaille te halen aan de brug maar het moest wel nog gebeuren. Ze schreef al geschiedenis door zich als eerste Belgische vrouw te plaatsen voor een toestelfinale op het WK maar wilde meer. Met een score van 15.033 verbeterde ze haar persoonlijk record opnieuw. Als kers op de taart was ze de eerste Belgische gymnaste die in de artistieke gymnastiek een medaille won op een WK.  104 jaar geleden won onze landgenoot Pierre Hentges wel al eens een medaille op de brug met gelijke leggers maar in 1913 namen slechts 5 landen deel aan het WK.  De woorden historisch, magisch, uniek en ongelofelijk zijn dus wel weer op hun plaats.

Credit: Mathias Hikketik
Nu komt het er voor onze gymnasten op aan om gefocust te blijven trainen. De volgende grote competitie zijn de Europese kampioenschappen in augustus 2018. De prestaties van onze gymnasten zullen opnieuw een geweldige boost geven aan het vertrouwen van de rest van het team en de jongere generaties. Volgend jaar begint de weg naar Tokio 2020 en we zullen aan de zijlijn staan om te supporteren voor onze helden.

WK 2017: Nina Derwael wint historische bronzen medaille aan de brug!

Na een uitstekende en historische prestatie tijdens de all-roundfinale, deed Nina Derwael nog beter tijdens de toestelfinale door een bronzen medaille te winnen.

Credit: Mathias Hikketik
Nina plaatste zich als 4e (van 8) voor de toestelfinale met een score van 14.966. Ze wist echter dat ze nog beter moest doen als ze een medaille in de wacht wilde slepen. Dat deed ze!

Ze was zaterdag de tweede gymnaste die aan de bak moest aan de brug. Ze scoorde 15.033 voor de beste oefening uit haar carrière. Meteen ook de beste score van haar carrière onder de nieuwe puntencode. Het enige dat ze dan nog moest doen was gespannen afwachten.

Er gingen haar nog 2 gymnasten voorbij: regerend wereldkampioene Fan Yilin uit China (15.166) en de Russin Elena Eremina (15.100) die zich als eerste voor de finale plaatste. Daar stond ze dan met historische bronzen medaille om de nek!

Nina deed het geweldig in Montreal. Nadat ze zich als eerste Belgische vrouw wist te kwalificeren voor een toestelfinale op een WK, eindigde ze zo maar even op de 8e plaats in de all-roundfinale. Opnieuw een historische prestatie.

Haar bronzen medaille komt er 104 jaar na de vorige. Pierre Hentges won in 1913 al eens een medaille aan de brug met gelijke leggers maar dat was in een tijd waarin er slechts 5 landen deelnamen aan het WK.  Op de volgende medaille zullen we waarschijnlijk niet zo lang moeten wachten.

Nadat ze maandag opnieuw op Belgische bodem landde, wachtte haar nog een tot nu toe ongekende media-aandacht voor het turnen. Nina zal het echter niet aan haar hart laten komen. Even genieten  maar dan weer aan de slag: terug naar school en trainen, trainen, trainen met het oog op Glasgow en de Europese kampioenschappen 2018.

samedi 7 octobre 2017

WK 2017: historische prestatie van Nina Derwael en Rune Hermans in all-roundfinale!

Gisteren traden Nina Derwael en Rune Hermans aan in de all-roundfinale. Ze hoopten hun prestatie van de kwalificatie te verbeteren en dat deden ze met verve! Ze plaatsten zich allebei in de top twaalf en voegden alweer een nieuwe pagina toe aan de Belgische turngeschiedenis.

Credit: Mathis Hikketik
Nina begon haar wedstrijd opnieuw aan haar beste toestel: de brug. Ze scoorde 14.966 en nam meteen de leiding. Deze score was de hoogste van de wedstrijd, niet enkel aan brug maar aan alle toestellen. Rune zat in de vierde startgroep en begon haar wedstrijd aan vloer. Ze turnde een gehoekte full-in, anderhalve schroef gevolgd door dubbele schroef en tweeënhalve schroef gevolgd door een voorwaarts gehurkte salto. Ze scoorde 13.066.

Nina moest helaas van de balk met haar acroserie maar turnde verder wel een goede oefening met onder andere een drievoudige en een dubbele wolfpirouette. (11.633) Rune scoorde 13.300 voor haar yourchenko met schroef.

Aan vloer turnde Nina haar beste oefening van het seizoen en scoorde 13.366. Vooral haar landingen waren een stuk beter als tijdens de kwalificaties. Ze opende met een dubbel gehoekte salto, anderhalve schroef rugwaarts gevolgd door schroef voorwaarts en eindigde met een dubbel gehurkte salto. Rune turnde een sterke brugoefening en verbeterde haar persoonlijke record aan dit toestel opnieuw met 13.900.

Na 3 rotaties stonden Nina en Rune allebei in de top 10. Rune eindigde haar wedstrijd aan de balk die ook gisteren voor heel wat gymnasten een struikelblok bleek. Rune wist op de balk te blijven maar moest wel een paar stevige wiebels incasseren. (12.033). Nina kreeg 13.533 voor haar yourchenko met volledige schroef.

Credit: Mathias Hikketik

Met een totaal van 53,498 behaalde Nina de 8e plaats. Rune werd 11e met 52.299.  Hiermee schrijven de meisjes opnieuw geschiedenis. De beste prestaties voordien waren Lisa Verschuerens 15e en Runes 17e plaats in Glasgow in 2015. 

De all-roundtitel werd gewonnen door de Amerikaanse Morgan Hurd (55.232) voor de Canadese publiekslieveling Elsabeth Black (55.132) en de Russische Elena Eremina (54.799). De Amerikaanse topfavoriete Ragan Smith blesseerde zich aan de enkel tijdens de opwarming. 

Vanavond treedt Nina Derwael nog aan in de toestelfinale aan de brug. Ze is de eerste Belgische die een plek in een toestelfinale wist te behalen op het WK. 

Volledige resultaten vind je hier.

vendredi 6 octobre 2017

WK 2017: meisjes schrijven opnieuw geschiedenis

Op dinsdag en woensdag betraden de dames de arena in Montreal voor hun kwalificaties. Maellyse Brassart, Nina Derwael en Rune Hermans kwamen in actie en schreven geschiedenis.

Credit: Mathias Hikketik
De meisjes kwamen in actie in de 2e subdivisie. Ze moesten dus 24u wachten voor de resultaten bekend waren maar het was het wachten meer dan waard. 

Ze begonnen op brug, Nina's beste toestel. De Europese kampioene voldeed aan de verwachtingen en nam de leiding met 14.966. Ze zette ook een nieuw element op haar naam: Een Ricna met halve draai tot gemengde greep. De Britse Georgia-Mae Fenton voerde het element ook goed uit en ze zullen het dus delen. Ook Rune Hermans liet een mooie brugoefening zien en behaalde haar hoogste score ooit aan brug: 13.800. Maellyse turnde een sterke oefening maar bij de afsprong ging het even mis (12.533).

Credit: Mathias Hikketik
Heel wat dames hadden last met de balk in Montreal. Denken we maar aan Olympisch kampioene Sanne Wevers en Catalina Ponor. Ook de Belgen ontliepen de dans niet. Nina moest meteen bij haar opsprong weer van de balk (12.333)  en Rune ging er af bij haar dubbele pirouette (11.900). Maellyse wist wel op het toestel te blijven. Een stevige wiebel kostte haar echter een paar tienden (12.200). 

Credit: Mathias Hikketik
Maellyse had het publiek op haar hand met haar vogel-choreografie en sterke tumblingreeksen: gehoekte full-in, dubbel gehoekte en gehurkte salto en dubbel schroef. (12.333) Rune toonde veel présence met haar nieuwe oefening en haalde de hoogste score van de Belgen (12.833). Nina zat haar echter op de hielen met 12.733. 

Credit: Mathias Hikketik
De meisjes eindigden hun wedstrijd aan sprong waar ze alledrie een yourchenko met volledige schroef lieten zien. Maellyse haalde de hoogste score met 13.741, gevolgd door Nina (13.566) en Rune met 13.333.

In het all-roundklassement eindigde Nina op een schitterende 8e plaats met 53.598. Rune werd 21e met 51.866 en plaatst zich dus net als in Glasgow voor de all-roundfinale. Maellyse eindigde bij haar debuut op het WK 25e. Een prestatie waar ze meer dan trots op mag zijn. Ze deed kostbare ervaring op die haar in de toekomst zeker van pas zal komen om nog beter te doen.

Naast deze twee finaleplaatsen, kwalificeerde Nina zich als 4e voor de finale aan de brug. Ze is de eerste Belgische vrouw die daarin slaagt. Zo schrijft ze enkele maanden na haar Europese titel opnieuw geschiedenis.
En het beste moet misschien nog komen.

Volledige resultaten vind je hier.

mercredi 4 octobre 2017

WK 2017: 29e plaats voor Maxime Gentges na de kwalificaties

Maandag begon het WK 2017 eindelijk met de kwalificaties voor de heren. Maxime Gentges beet de spits af voor België. Hij eindigde 29e na de beide kwalificatiedagen.

Credit Mathis Hikketik
Maxime begon zijn wedstrijd aan sprong waar hij een yourchenko met dubbele schroef uitvoerde. Hij kreeg echter niet genoeg hoogte en kon een val niet vermijden. (12.266) Aan de brug met gelijke leggers viel Maxime opnieuw bij zijn afsprong, een dubbel gehoekte salto. (12.466)

Op zijn 2 volgende toestellen herpakte Maxime zich goed. Aan het rek turnde hij een goede oefening met hoog uitgevoerde vluchtelementen en scoorde 12.966. Hij behaalde zijn beste score aan de vloer waar hij opende met een voorwaartse combinatie van streksalto en dubbel gehurkte salto. Met een score van 13.600 leek hij opnieuw in de juiste flow.

Aan het paard met bogen, één van zijn beste toestellen, maakte hij wat schoonheidsfoutjes die hem enkele tienden kostten. (12.900) Hij eindigde zijn wedstrijd aan ringen waar hij 12.166 scoorde. Met een score van 76,364 strandde hij op een 29e plaats en wist zich dus niet te plaatsen voor de all-roundfinale.  Op het vorige WK in Glasgow in 2015 eindigde Maxime nog 65e. Op het EK eerder dit jaar werd hij 19e. Nu zal hij zijn pols, die hem al meer dan een jaar hindert, laten opereren.

De Cubaan Manrique Larduet staat aan de leiding na de kwalificaties, voor de Chinees Xiao Ruoteng en de Rus David Belyavskiy. De Japanse superster Kohei Uchimara, de 2-voudige Olympische kampioen en 6-voudige wereldkampioen, blesseerde zich tijdens de kwalificaties en ziet een einde komen aan zijn ongeziene zegereeks.

De all-roundfinale wordt donderdag geturnd.

Volledige resultaten vind je hier.

dimanche 1 octobre 2017

WK 2017: Alles wat je moet weten en wat je kan verwachten.

Morgen starten in het Canadese Montreal de Wereldkampioenschappen. Dit is het eerste WK sinds de Olympische Spelen en er zullen sowieso nieuwe kampioenen gekroond worden. Wat kunnen we zoal verwachten?

MTL 2017

Bij de heren is Maxime Gentges de enige vertegenwoordiger van Team Belgium. Zijn belangrijkste doel is om een foutloze kwalificatie te turnen en zich te plaatsen voor de all-roundfinale. Maxime komt op maandag in actie tijdens de 2e subdivisie. De Japanner Kochei Uchimara en Oleg Verniaiev uit Oekraïne zullen om het goud strijden. Uchimara is al sinds 2009 ongeslagen en wil in Montreal zijn 7e wereldtitel op rij behalen. Bij de toestelfinales is de Brit Max Whitlock de favoriet aan vloer en paard met bogen. De Griek Eleftherios Petrounias zal proberen zijn wereldtitel aan de ringen te verlengen.

Aan de sprong zal de Koreaanse Olympische kampioen van 2012, Yang Hak-seon op zijn tellen moeten passen als ook de Europese kampioen Artur Dalaloyan en Oleg Verniaiev in de finale geraken. Ook Kenzo Shirai zou de sprongfinale moeten halen. Kochei Uchimara en Oleg Verniaiev zullen ook aan de brug met gelijke leggers de strijd om het goud aangaan. De finale aan het rek zou een spannende strijd moeten worden tussen Olympisch kampioen Epke Zonderland, Nile Wilson die het brons won in Rio en Europees kampioen Pablo Brägger.

Programma heren:



Bij de dames is het Belgische team samengesteld uit Europees brugkampioene Nina Derwael, Belgisch kampioene Rune Hermans en eerste jaar senior Maellyse Brassart. Ze zullen alledrie aan de vier toestellen in actie komen en zich proberen plaatsen voor de all-roundfinale. Slecht 2 gymnasten per land kunnen zich plaatsen voor de all-roundfinale, het wordt dus spannend om te zien wie het zal halen. 

Rune en Maellyse waren aan mekaar gewaagd op het BK en op de FIT-Challenge, maar het was telkens Rune die als 1e eindigde. Voor Nina wordt het haar eerste all-roundwedstrijd sinds de all-roundfinale op het EK waar ze 7e eindigde.

In een interview met Sporza, zei Rune dat ze het beter wil doen dan op het WK van 2015, waar ze 19e eindigde in de all-roundfinale. Naast haar ambitie om de all-roundfinale te halen, komt Nina ook in aanmerking voor een plaats in de brugfinale. De Europese kampioene heeft met 6.3 de tweede hoogste moeilijkheidsscore van het hele deelnemersveld. Met haar goede uitvoering daarbovenop komt Nina in aanmerking voor een medaille maar zelfs door enkel de finale te halen, zou ze al geschiedenis schrijven. Geen enkele Belgische dame wist zich voor haar te plaatsen voor een toestelfinale op het WK. De meisjes turnen hun kwalificatie de nacht van dinsdag op woensdag tussen 1 en 3 u. 

Vrijdag zal er sowieso een nieuwe wereldkampioene gekroond worden bij de dames. 3-voudig wereldkampioene en Olympisch kampioene Simone Biles is immers niet van de partij in Montreal, nadat ze een jaar rust nam na Rio. Aan de sprong zijn de Canadese Shallon Olsen en de Amerikaanse Jade Carey bij de favorieten. Aan de brug zal Nina de grootste tegenstand mogen verwachten van Fan Yilin uit China en de Russinnen Elena Eremina en Anastasia Iliankova. 

Aan de balk is het een open strijd. De Roemeense Larissa Iordache is één van de favorieten, samen met haar landgenote Catalina Ponor en Amerikaans kampioene Ragan Smith. Ook aan vloer komt Iordache in aanmerking voor de medailles. Amy Tinkler, Jade Carrey en Mai Murakami zullen haar het vuur aan de schenen leggen. 

Programma dames


We proberen je via tweets en verslagen op de hoogte te houden. Volg ons op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws. In België is er geen live verslag op TV maar de BBC zendt de finales live uit. De FIG zorgt ook voor een live stream in de landen waar geen TV-rechten gekocht werden.