mercredi 10 août 2016

Olympische spelen 2016: Team Belgym 12, all-roundfinale voor Nina!

Onze meisjes turnden zaterdag hun kwalificatie. Ze hoopten hun 11e plaats van het WK te verbeteren maar wisten dat dat moeilijk zou zijn. Onze dames waren geweldig, ze toonden dat ze een team zijn dat bij elke competitie beter wordt. 


Ze begonnen hun wedstrijd aan hun beste toestel: brug. Rune Hermans mocht de spits afbijten, haar prestatie en score zouden het pad plaveien voor de rest van het team. Ze scoorde 13.775 voor een stabiele oefening. Senna Deriks begon erg goed aan haar oefening met gecontroleerd stalderwerk. Aan de hoge legger moest ze echter een tussenzwaai maken en dat kost helaas punten. Ze scoorde 13.533. Nina Derwael, die bekend staat om haar prachtig werk aan de brug, was als derde aan de beurt. De laatste maanden had ze wat last om haar oefening tot een goed eind te brengen wanneer het telde maar zaterdag deed ze het geweldig. Ze turnde een moeilijk oefening met een stalder volledige draai, een Shaposhnikova in combinatie met een Bhardwaj (pak salto met volledige schroef), een Shaposhnikova met halve draai, een jaeger salto en een Tkatchev gevolgd door een paksalto. Als afsprong turnde ze een dubbele salto met volledige schroef. Ze scoorde 15.133, meteen de hoogste score van de dag voor Team Belgym. Laura Waem, een andere uitstekende brugturnster mocht deze rotatie afsluiten. Ze scoorde 14.133 voor een oefening met onder andere een weiler met halve draai, een Shaposhnikova uit stalder, een Tkatchev, een jaeger salto gevolgd door pak-salto een een dubbele salto met volledige schroef als afsprong.



Nina Derwael mocht de spits afbijten op balk. Ze turnde een combinatie van 2 menichelli's gevolgd door open salto, een zijwaartse salto, vrije overslag en een geschroefde Gainor salto als afsprong. Ze scoorde 13.966. Laura Waem kreeg dezelfde score voor een prachtige combinatie van vrije radslag en salto rugwaarts en een schitterende dubbel gehoekte salto als afsprong. Rune Hermans turnde opnieuw een stabiele oefening en scoorde 13.700. Veterane Gaelle Mys toonde een oefening vol moeilijke delen: een wisselring,  schaapsprong, Onodi, Sissone gevolgd door vrije overslag, een flik open salto en een dubbel gehoekte salto als afsprong. Ze scoorde 13.833


België staat bekend voor de originele choreografieën en creativiteit die de turnsters in hun grondoefeningen tonen. Dit was dan ook een rotatie waar naar uit gekeken werd en de meisjes stelden niet teleur. Ze brachten creatieve oefeningen met stabiele tumblingreeksen en sprongen met grote amplitude.

Nina Derwael ging voort op haar elan en scoorde 13.533, ondanks het feit dat ze buiten de lijnen ging bij haar laatste tumblingreeks. Twitter leek behoorlijk onder indruk van Laura Waem's oefening, haar lach en haar choreografie geïnspireerd op Marilynn Monroe. Ze turnde een dubbele schroef, dubbel gehurkte salto en moeilijke pirouetten. (13.366) Gaelle Mys, die nog een toestelfinale turnde op het EK, werd wat ondergewaardeerd voor haar oefening met onder andere een dubbele schroef voorwaarts gevolgd door gehurkte salto, een dubbel gehoekte en een dubbel gehurkte salto. (13.566)  Rune Hermans zorgde echter voor het hoogtepunt van de dag op vloer.  Ze turnde moeilijke reeksen: dubbel salto met volledige schroef, tweeënhalve schroef gevold door salto voorwaarts en anderhalve schroef rugwaarts gevolgd door schroef voorwaarts. Bovendien toonde ze présence, ze had het publiek op haar hand en lachte zich een weg door haar oefening. Ze scoorde een prachtige 13.900.


Met hun laatste toestel sprong nog voor de boeg, waren deze Olympische spelen voor de meisjes al geslaagd. Ze toonden dat ze hun plaats zeker niet gestolen hadden, ze hoorden op deze spelen en hadden het publiek op hun hand. De enige val in deze wedstrijd kwam van Rune Hermans, die verder een uitstekende wedstrijd turnde. Rune toonde als enige van het team een yourchenko met anderhalve schroef. Ze kwam helaas wat te hoog op de pegasus waardoor ze onvoldoende rotatie had om haar anderhalve schroef goed te landen. Ze scoorde 13.133. Nina, Senna en Gaelle turnden hun vertrouwde yourchenko's met volledige schroef. Gaelle scoorde met 14.133 het hoogst.

Met een totaal van 167.868 presteerde het meisjesteam sterk. De enige val telde niet mee voor het eindresultaat. Individueel kwamen Nina en Rune in aanmerking voor de all-roundfinale. Nina hoopte met haar 15.133 ook op een plek in de toestelfinale brug. Ze konden enkel nog wachten maar wisten dat het moeilijk zou worden om de teamfinale te halen aangezien alle sterke landen (buiten China) nog aan de beurt moesten komen.


Uiteindelijk eindigden ze 12e als team. Nina eindigde als twaalfde op brug de hoogste ranking die een Belgische gymnaste ooit behaalde. Ze is derde reserve voor de toestelfinale van maandag. Met een persoonlijke recordscore van 56.532 plaatste ze zich als 19e voor de all-roundfinale van donderdag. (Ze eindigde als 21e maar ging door de 2/land-regel als 19e naar de finale.)

Jammergenoeg kwalificeerde Rune zich als 34e niet voor de all-roundfinale. Rune was duidelijk teleurgesteld na de sprong maar Rune, je was geweldig! Je behaalde misschien niet het resultaat waar je op hoopte maar je moet trots zijn op je prestaties. Eerst moest je als reserve aan de laatste stage beginnen, dan moest je er staan wanneer Axelle zich blesseerde. Je turnde zelfs 4 toestellen  en scoorde 54.508 op de Olympische Spelen. Je hebt dus zeker wel een reden om trots te zijn op je prestaties en op de hele weg die je afgelegd hebt!
Het hele team kan overigens trots zijn. Jullie toonden dat jullie een hecht team zijn dat zonder complexen toonde wat het waard is! En dit is slechts de start...

Volledige resultaten hier.
Video's vind je hier.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire