samedi 20 août 2016

Tokio 2020: trainen en dromen ...

"Deelnemen aan de Olympische Spelen.", een droom van heel wat zo niet alle atleten. Getuige zijn van prachtige prestaties en ervaringen, wakkert die droom natuurlijk aan. 

Credit: Jade Vansteenkiste, Fien Engels, Julie Vandamme


Met prachtige beelden van hun "senioren" op het netvlies gebrand, zijn heel wat jonge gymnasten begonnen aan hun 'trip naar Tokio'. De trip is nog lang en wellicht ook keihard maar de laatste jaren hebben we geleerd dat een team om de trip mee te delen van groot belang is. Daarom is het zo mooi om zien dat ook onze jonge gymnasten van deze boodschap doordrongen zijn.

Het teamgevoel wordt al vanaf jonge leeftijd gestimuleerd. De gymnasten uit de verschillende regiocentra trainen geregeld samen tijdens de weekends en vakanties. Zo worden ze een hechte groep gymnasten en trainers die samen werken aan de volgende Olympische campagne.

De generatie 2024 samen op stage in Brugge.
Credit: Joke Mertens. 


De weg is nog lang, verschillende gymnasten zullen de weg moeten verlaten, anderen zullen er misschien plots alsnog toegang toe krijgen. Zolang er naar de droom en in de teamgeest geleefd wordt, kan het enkel een ervaring zijn waar eenieder sterker uitkomt. Misschien niet onmiddellijk maar wel op lange termijn. Axelle Klinckaert vindt 4 jaar niet lang als je hard traint maar op sommige dagen zullen die 4 jaren heel lang lijken. Dat weten we allemaal en net op die dagen, zijn je teamgenoten, ouders en supporters er om je een riem onder het hart te steken! "Niet opgeven en dromen!" en op een dag zullen jij en/of je vrienden en vriendinnen ook olympische atleten zijn. 

vendredi 19 août 2016

Olympische spelen 2016: 8e plaats voor Dennis Goossens bij toestelfinale Ringen.

Op de tweede dag van de toestelfinales maakte onze Dennis Goossens zijn entree in de arena om aan te treden in de toestelfinale aan de ringen. 

Credit: Belga Sports
De olympische spelen waren voor Dennis Goossens al een succes. Hij ambieerde een plek in de toestelfinale en reeds op de eerste dag van de spelen, slaagde hij in dat objectief. Alles wat er nog bovenop kwam, was mooi meegenomen. 

Dennis kwam als 3e gymnast in actie. Net na de torenhoge favoriet Eleftherios Petrounias, die met een superoefening en een score van 16.000 het goud wegkaapte. Zonder grote fouten en enkel een stapje in de landing, scoorde de Belg een degelijke 14.933, net wat minder dan tijdens de kwalificaties en helaas niet genoeg voor een medaille. 

Credit: Belga Sports

Dennis werd 8e in een geweldige finale. Hoogtepunten waren de oefening van Petrounias en de vreugde van het Braziliaanse publiek toen Arthur Zanetti, de regerende olympische kampioen, het zilver won met 15.766. De Rus Denis Ablyazin won het brons met 15.700.

Toestelfinale Ringen
1. Eleftherios Petrounias (GRE) 16.000
2. Arthur Zanetti (BRA) 15.766
3. Denis Ablyazin (RUS) 15.700
4. Liu Yang (CHN) 15.600
5. Igor Radivilov (UKR) 15.466
6. You Hao (CHN) 15.400
7. Danny Rodrigues Pinheiro (FRA) 15.233
8. Dennis Goossens (BEL) 14.933

Nadat de Belgische herenploeg er niet in slaagde zich als team te kwalificeren voor de olympische spelen, wist Dennis de individuele plaats in de wacht te slepen. Hij deed het uitstekend in Rio en is de eerste Belgische gymnast die zich wist te kwalificeren voor een toestelfinale op de Olympische Spelen. Proficiat, Dennis! 

dimanche 14 août 2016

Olympische Spelen 2016: Nina Derwael 19e in de all-roundfinale!

Donderdag was het weer een magische dag voor onze gymnasten en vooral voor Nina Derwael aangezien ze mocht aantreden in de all-roundfinale. 

Credit: Belga
Nina begon aan vloer en dat deed ze uitstekend. Ze turnde opnieuw een stabiele oefening en werd beloond met 13.773, 2 tienden hoger dan tijdens de kwalificaties. Ze imponeerde het publiek met haar expressieve choreografie, onder andere ook winnares van een zilveren olympische medaille, Samantha Peszek uit de Verenigde Staten.



Vervolgens ging Nina naar sprong waar ze een zuivere yourchenko met volledige schroef liet zien. Ze scoorde 13.966.

Daarna ging het naar Nina's beste toestel: brug. Ze blonk uit en haalde met 15.300 de op één na hoogste score op brug. Ze moest enkel de latere olympische kampioene aan de brug, Aliya Mustafina laten voorgaan. Deze prestatie toont eens de meer aan dat Nina haar plek in de finale verdiende, ware het niet dat ze in de eerste subdivisie aan moest treden en daardoor een lagere score kreeg dan verdiend. Ook de Chinese Fan Yilin was daar het slachtoffer van en zag de brugfinale aan haar neus voorbij gaan. Kijk zelf hoe geweldig Nina was op volgende beelden.

Credit: FFG
Haar laatste toestel was balk, altijd een moeilijk toestel, hoe goed je ook voorbereid bent. Een klein moment van verstrooiing en je staat naast de balk. Nina moest als allerlaatste gymnaste aan de bak, nadat Simone Biles zich met een schitterende grondoefening van de gouden medaille verzekerde. Alexandra Raisman en Simone Biles stonden het USA-scanderende publiek toe te wuiven. In deze kolkende sfeer moest Nina de balk nog op, een aartsmoeilijke opdracht die helaas niet helemaal naar wens verliep. Ze moest bij haar acrobatische serie van de balk. Daardoor verloor ze helaas 8 plaatsen in het algemene klassement maar dit doet niets af van haar prachtige prestatie van donderdagavond. 

Credit: Belga
Ze werd op 16-jarige leeftijd met 56.299 19e in de all-roundfinale van de Olympische Spelen. Dit is de beste ranking ooit behaald door een Belgische gymnaste in een olympische all-roundfinale. We hebben het al vaak gezegd de voorbije jaren maar er werd weer geschiedenis geschreven. Proficiat Nina, Yves, Marjorie en team! 

Resultaat hier
Videos hier

mercredi 10 août 2016

Olympische spelen 2016: Team Belgym 12, all-roundfinale voor Nina!

Onze meisjes turnden zaterdag hun kwalificatie. Ze hoopten hun 11e plaats van het WK te verbeteren maar wisten dat dat moeilijk zou zijn. Onze dames waren geweldig, ze toonden dat ze een team zijn dat bij elke competitie beter wordt. 


Ze begonnen hun wedstrijd aan hun beste toestel: brug. Rune Hermans mocht de spits afbijten, haar prestatie en score zouden het pad plaveien voor de rest van het team. Ze scoorde 13.775 voor een stabiele oefening. Senna Deriks begon erg goed aan haar oefening met gecontroleerd stalderwerk. Aan de hoge legger moest ze echter een tussenzwaai maken en dat kost helaas punten. Ze scoorde 13.533. Nina Derwael, die bekend staat om haar prachtig werk aan de brug, was als derde aan de beurt. De laatste maanden had ze wat last om haar oefening tot een goed eind te brengen wanneer het telde maar zaterdag deed ze het geweldig. Ze turnde een moeilijk oefening met een stalder volledige draai, een Shaposhnikova in combinatie met een Bhardwaj (pak salto met volledige schroef), een Shaposhnikova met halve draai, een jaeger salto en een Tkatchev gevolgd door een paksalto. Als afsprong turnde ze een dubbele salto met volledige schroef. Ze scoorde 15.133, meteen de hoogste score van de dag voor Team Belgym. Laura Waem, een andere uitstekende brugturnster mocht deze rotatie afsluiten. Ze scoorde 14.133 voor een oefening met onder andere een weiler met halve draai, een Shaposhnikova uit stalder, een Tkatchev, een jaeger salto gevolgd door pak-salto een een dubbele salto met volledige schroef als afsprong.



Nina Derwael mocht de spits afbijten op balk. Ze turnde een combinatie van 2 menichelli's gevolgd door open salto, een zijwaartse salto, vrije overslag en een geschroefde Gainor salto als afsprong. Ze scoorde 13.966. Laura Waem kreeg dezelfde score voor een prachtige combinatie van vrije radslag en salto rugwaarts en een schitterende dubbel gehoekte salto als afsprong. Rune Hermans turnde opnieuw een stabiele oefening en scoorde 13.700. Veterane Gaelle Mys toonde een oefening vol moeilijke delen: een wisselring,  schaapsprong, Onodi, Sissone gevolgd door vrije overslag, een flik open salto en een dubbel gehoekte salto als afsprong. Ze scoorde 13.833


België staat bekend voor de originele choreografieën en creativiteit die de turnsters in hun grondoefeningen tonen. Dit was dan ook een rotatie waar naar uit gekeken werd en de meisjes stelden niet teleur. Ze brachten creatieve oefeningen met stabiele tumblingreeksen en sprongen met grote amplitude.

Nina Derwael ging voort op haar elan en scoorde 13.533, ondanks het feit dat ze buiten de lijnen ging bij haar laatste tumblingreeks. Twitter leek behoorlijk onder indruk van Laura Waem's oefening, haar lach en haar choreografie geïnspireerd op Marilynn Monroe. Ze turnde een dubbele schroef, dubbel gehurkte salto en moeilijke pirouetten. (13.366) Gaelle Mys, die nog een toestelfinale turnde op het EK, werd wat ondergewaardeerd voor haar oefening met onder andere een dubbele schroef voorwaarts gevolgd door gehurkte salto, een dubbel gehoekte en een dubbel gehurkte salto. (13.566)  Rune Hermans zorgde echter voor het hoogtepunt van de dag op vloer.  Ze turnde moeilijke reeksen: dubbel salto met volledige schroef, tweeënhalve schroef gevold door salto voorwaarts en anderhalve schroef rugwaarts gevolgd door schroef voorwaarts. Bovendien toonde ze présence, ze had het publiek op haar hand en lachte zich een weg door haar oefening. Ze scoorde een prachtige 13.900.


Met hun laatste toestel sprong nog voor de boeg, waren deze Olympische spelen voor de meisjes al geslaagd. Ze toonden dat ze hun plaats zeker niet gestolen hadden, ze hoorden op deze spelen en hadden het publiek op hun hand. De enige val in deze wedstrijd kwam van Rune Hermans, die verder een uitstekende wedstrijd turnde. Rune toonde als enige van het team een yourchenko met anderhalve schroef. Ze kwam helaas wat te hoog op de pegasus waardoor ze onvoldoende rotatie had om haar anderhalve schroef goed te landen. Ze scoorde 13.133. Nina, Senna en Gaelle turnden hun vertrouwde yourchenko's met volledige schroef. Gaelle scoorde met 14.133 het hoogst.

Met een totaal van 167.868 presteerde het meisjesteam sterk. De enige val telde niet mee voor het eindresultaat. Individueel kwamen Nina en Rune in aanmerking voor de all-roundfinale. Nina hoopte met haar 15.133 ook op een plek in de toestelfinale brug. Ze konden enkel nog wachten maar wisten dat het moeilijk zou worden om de teamfinale te halen aangezien alle sterke landen (buiten China) nog aan de beurt moesten komen.


Uiteindelijk eindigden ze 12e als team. Nina eindigde als twaalfde op brug de hoogste ranking die een Belgische gymnaste ooit behaalde. Ze is derde reserve voor de toestelfinale van maandag. Met een persoonlijke recordscore van 56.532 plaatste ze zich als 19e voor de all-roundfinale van donderdag. (Ze eindigde als 21e maar ging door de 2/land-regel als 19e naar de finale.)

Jammergenoeg kwalificeerde Rune zich als 34e niet voor de all-roundfinale. Rune was duidelijk teleurgesteld na de sprong maar Rune, je was geweldig! Je behaalde misschien niet het resultaat waar je op hoopte maar je moet trots zijn op je prestaties. Eerst moest je als reserve aan de laatste stage beginnen, dan moest je er staan wanneer Axelle zich blesseerde. Je turnde zelfs 4 toestellen  en scoorde 54.508 op de Olympische Spelen. Je hebt dus zeker wel een reden om trots te zijn op je prestaties en op de hele weg die je afgelegd hebt!
Het hele team kan overigens trots zijn. Jullie toonden dat jullie een hecht team zijn dat zonder complexen toonde wat het waard is! En dit is slechts de start...

Volledige resultaten hier.
Video's vind je hier.

mardi 9 août 2016

Olympische Spelen 2016: Historische ringenfinale voor Dennis Goossens!

De Olympische Spelen begonnen vrijdag officieel. Voor onze gymnasten was er echter geen tijd om te feesten, Dennis Goossens moest zaterdag immers reeds in de eerste subdivisie aan de bak. Hij had slechts één doel voor ogen: een plaats in de toestelfinale in de wacht slepen. 


De jonge gymnast van TK Kerels Waasmunsters kwam enkel in actie aan de ringen. Dat hij zijn oefening tot in de puntjes beheerst had hij de laatste weken al vaker laten zien. Het moeilijkste deel voor hem was  het wachten. Eerst moest hij in de eerste subdivisie 4 rotaties lang wachten voor hij in actie mocht komen, nadien moest hij nog eens twee volledige subdivisies uitzitten voor hij wist of hij een plek in de finale kon veroveren. 

Een mens zou van minder stressen maar Dennis toonde zich sterk. Zijn doel was om in de rangschikking zo dicht mogelijk bij de absolute favorieten, de Europese kampioen  Eleftherios Petrounias uit Griekenland en olympisch kampioen Arthur Zanetti uit Brazilië te eindigen. Zij turnden beiden in zijn subdivisie. Dennis slaagde in zijn opzet, met een score van 15.366 plaatste hij zich als derde na de eerste subdivisie, voor de Nederlander Juri van Gelder, één van zijn belangrijkste tegenstanders. 


In de volgende subdivisie kwam de grootste tegenstand van Samir Ait Said uit Frankrijk. De Fransman plaatste zich met 15.566 ook voor Dennis maar hij kwam zwaar ten val tijdens de volgende rotatie aan sprong. Samir liep een dubbele open beenbreuk op en kan logischerwijs zijn finale niet turnen. Dit is een echte afknapper voor de man die aan de ringen een medaille in de wacht hoopte te slepen. 

De laatste subdivisie was wellicht de meest stresserende. Zowel de Oekraïners Oleg Vernaiev en Igor Radivilov, de Chinezen Yang Liu and Hao You en de Rus Denis Ablyazin waren geduchte tegenstanders en streden mee voor een plek in de finale. Uiteindelijk konden slechts drie van hen zich voor Dennis plaatsen waardoor hij zich verzekerde van een plekje in de finale. 

Gekwalificeerden Toestelfinale Ringen
1. Yang Liu (CHN) 15.900
2. Eleftherios Petrounias (GRE) 15.833
3. Hao You (CHN) 15.800
4. Denis Ablyazin (RUS) 15.633
5. Arthur Zanetti (BRA) 15.533
6. Samir Ait Said (FRA) 15.533 ***
7. Dennis Goossens (BEL) 15.366
8. Yuri van Gelder (NED) 15.333
9. Igor Radivilov (UKR) 15.308 (als eerste reserve zal Igor wellicht Samir Ait Said vervangen in de finale)

Met deze finale schrijft één van de Belgische turnheren opnieuw geschiedenis zoals ze met het team de laatste jaren keer op keer deden. Het is de eerste keer dat een Belgische gymnast zich weet te kwalificeren voor een toestelfinale op de Olympische Spelen. De toestelfinale wordt op maandag 15 augustus geturnd. Dennis heeft dus even tijd om van de sfeer en zijn historische resultaat te genieten. Proficiat Dennis!



Volledige resultaten vind je hier

jeudi 4 août 2016

Preview Olympische Spelen deel 2: Team Belgym wil schitteren in Rio!

Gisteren wierpen we een blik op wat we van Dennis Goossens kunnen verwachten, vandaag is het de beurt aan het damesteam. 

Credit: Rune Hermans
Yves Kieffer heeft het al meermaals herhaald: België is niet in Rio om de hoop te vergroten.  Het team wil bewijzen dat haar kwalificatie geen toeval was en dat ze een land zijn waar rekening mee gehouden moet worden. De blessure van Axelle Klinckaert, enkele weken voor de Olympische Spelen, was natuurlijk een tegenvaller voor het team maar Team Belgym kan wel tellen op andere uitstekende gymnasten. Rune Hermans, in het selectietraject geplaagd door rugpijn, kwam het team vervoegen. 

Het team bestaande uit Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys en Laura Waem, start haar wedstrijd aan de brug in de allereerste subdivisie (van vijf) op zondag. Ze turnen in dezelfde subdivisie als China en gemengde groepen met onder andere de levende legende Oksana Chusovitina uit Uzbekistan, de Australische Larissa Miller en de Olympische kampioene aan sprong van 2008 Hong Un-Jong.  Het zou een nadeel kunnen zijn dat de meisjes in de eerste subdivisie aan hun beste toestel beginnen omdat de scores in de eerste subdivisies doorgaans lager liggen dan in de latere subdivisies maar ze zullen desalniettemin turnen voor wat ze waard zijn.

Credit: Nina Derwael

De top 8 halen om de teamfinale te turnen zal heel moeilijk worden voor de meisjes. Om in de buurt te komen zullen ze een foutloos parcours moeten turnen.  De meisjes turnden vandaag hun podiumtraining en nu is het aan de coaches om de opstelling voor de kwalificatiewedstrijd uit te dokteren. Met 5 all-round gymnasten die qua scores dicht in mekaars buurt liggen, zal het er voor Yves Kieffer en Marjorie Heuls op aan komen om de perfecte combinatie te vinden tussen sterktes, stabiliteit, uitvoering en moeilijkheid om het best mogelijke resultaat te behalen. Iets waar ze ongetwijfeld al maanden aan sleutelen. 

Hier volgt onze voorspelling van de opstelling:
Sprong: Derwael, Deriks, Hermans, Mys 
Brug: Hermans, Deriks, Waem, Derwael
Balk: Hermans, Derwael, Waem, Mys
Vloer: Waem, Derwael, Hermans, Mys

Yves Kieffer bevestigde aan Sporza dat Derwael en Hermans all-round zullen turnen. Dan blijft het nog gissen of Laura Waem of Senna Deriks aan sprong in actie zullen komen. Dat Senna Deriks brug zal turnen, lijkt vast te staan. Senna turnde op het test-event immers nog de toestelfinales aan brug en van Gaelle Mys is geweten dat brug haar minst favoriete toestel is. 

België maakt het meeste kans op finaleplaatsen in de all-roundfinale. Derwael en Hermans zullen zich proberen te kwalificeren voor de finale en wanneer ze op niveau turnen, moet dat in ieder geval mogelijk zijn. Een foutloze oefening aan brug zou Nina Derwael ook in de toestelfinale kunnen brengen. Ze heeft in ieder geval de moeilijkheid (6.6) om een finale te behalen, haar uitvoering is doorgaans ook erg goed. Het komt er natuurlijk op aan om de best mogelijke oefening te laten zien op het moment dat het telt. We duimen in ieder geval. 

Credit: Gymfed
Tijdschema (Belgische tijd)
* Zondag 07/08 Kwalificaties
Subdivisie 1: 14.45 - 16.15 (België start aan de brug)
Subdivisie 2: 16.30 - 18.00
Subdivisie 3: 19.30 -
Subdivisie 4: 22.30 - 00.00
Subdivisie 5: 01.30 - 03.00

* Dinsdag 09/08 Teamfinale 21:00-22:55
* Donderdag 11/08 All-roundfinale 21:00-22:55
* Zondag 14/08 Toestelfinale brug 19:00-22:00

Coverage
Zoals gisteren gemeld hebben zowel Sporza als de RTBF de rechten gekocht en zouden ze de wedstrijden uitzenden. Indien de kwalificaties niet op TV getoond zouden worden, zouden ze op de website te zien zijn. Florence speelt de link door, zodra beschikbaar. We volgende wedstrijd uiteraard op de voet en houden jullie via Twitter en Facebook op de hoogte. Hou deze kanalen dus zeker in het oog! 

Geen zin om alleen turnen te kijken? Geen probleem! Tijdens de Olympische spelen kan je in Oostende terecht in het Rio House. Op zondag zal het turnen het getoond worden. Meer info vind je hier

Gym Haacht, Gymgroep AS en De Gympies Keerbergen organiseren ook een event in Haacht waar je live op groot scherm kan gaan supporteren. Meer info op onderstaande foto


Volledig competitieschema vind je hier.

mercredi 3 août 2016

Preview Olympische Spelen 2016 : Dennis Goossens is klaar om de ringen te veroveren!

Met nog enkele dagen te gaan voor de start van de Olympische spelen, is het tijd om ons aan een kleine voorspelling te wagen. Wat kunnen we verwachten van onze gymnasten? We bijten de spits af met onze "Lord of the Rings": Dennis Goossens.

Credit: Mathias Hikketik
Dennis Goossens is de eerste vertegenwoordiger van Team Belgym die de Olympische Arena zal betreden. Aangezien hij de enige Belgische gymnast is, zal hij zijn wedstrijd in een gemengde groep turnen met gymnasten uit Letland, Israël, Colombia, Wit-Rusland, Chili en Turkije. Deze groep treedt aan in de eerste subdivisie (van drie) op zaterdag en start de wedstrijd op de brug met gelijke leggers. Dennis' beste toestel zijn de ringen, hij zal zich in Rio dan ook enkel op dit toestel toeleggen.

2016 was tot nu toe al een succesvol jaar voor de jonge gymnast. Hij behaalde twee wereldbekerfinales, in Cottbus won hij bovendien brons. Hij turnde ook de finale op de Europese kampioenschappen en behaalde er de 7e plaats. Dennis behaalde zijn olympische selectie op het Open Nederlands kampioenschap in Rotterdam waar hij een monsterscore van 15.8 behaalde en zo voldeed aan de door de federatie vooropgestelde selectienorm. Twee weken later demonstreerde hij zijn bloedvorm opnieuw in Heerenveen en behaalde 15.55 .

Credit: Gymfed

Dennis was de eerste van de gymnasten die naar Rio vertrok. Hij stapte al op 25 juni op het vliegtuig. Hij mocht als eerste proeven van de sfeer in het Olympisch dorp en  de geweldige foto's die op de gymfed site verschenen, bewijzen dat hij geniet van zijn olympisch leventje. 

Credit: Gymfed

De competitie op de ringen is groot aangezien heel wat gymnasten zich in dit toestel specialiseren. De strijd om het goud zal wellicht gaan tussen de Griek Eleftherios Petrounias, de Braziliaan Arthur Zanetti en de Chinees Hou Yao.  Ook onze Lord of the rings is echter klaar om de strijd aan te gaan. 

Het zal zeker niet makkelijk zijn om een finaleplaats in de wacht te slepen maar als Dennis het niveau haalt dat hij de voorbije weken haalde, behoort een plek in de finale zeker tot de mogelijkheden.  Daarmee zou hij de allereerste Belgische gymnast zijn die een olympische finale zou turnen. Daarmee bewijst hij ook dat ook het Belgische mannenteam op de wip zitten. Aangezien Dennis slechts 22 is, zal deze olympische ervaring ook een enorme boost zijn voor het vervolg van zijn carrière. 

Wanneer kan je Dennis aan het werk zien? (Belgische tijd)
* Zaterdag 06/08 - Kwalificaties
Subdivisie 1: 15:30-18:00  Dennis zal rond 17:00 in actie komen op de ringen.
Subdivisie 2: 19:30 - 22:00
Subdivisie 3: 23:30 - 02:00

De Finale aan de ringen wordt op 15 augustus geturnd om 19 u

Coverage:
De Belgische TV zou de kwalificaties moeten uitzenden. De VRT en RTBF hebben de rechten voor België.  Indien de kwalificaties niet op TV uitgezonden zouden worden, zouden ze op de website te zien zijn.  Florence houdt ons zeker op de hoogte eens de link beschikbaar is. Ze zal ons ook heel de dag op de hoogte houden via Facebook en Twitter van Dennis' prestaties en van zijn ranking wanneer de kwalificaties vorderen. Verlies deze kanalen dus niet uit het oog en veel succes aan Dennis!

Volledig competitieschema vind je hier