jeudi 9 juin 2016

Gilles Gentges stopt met turnen

Gilles Gentges verscheen dit weekend op de set van TV Vesdre voor een interview waarin hij aankondigde te stoppen met turnen. Een carrière-overzicht:

Credit: Mathias Hikketik
In 2008 turnde Gilles nog in zijn thuisclub in Malmedy. Hij werd als junior geselecteerd voor deelname aan het EK in Lausanne waar hij met het team de 15e plaats behaalde. Nadien vervoegde hij het topsportcentrum in Gent. In 2009 nam hij deel aan het wereldkampioenschap in Londen en in 2010 werd hij Belgisch kampioen. In 2010 nam hij deel aan het EK in Birmingham en het WK in Rotterdam. Dat WK was heel belangrijk met het oog op een mogelijke teamselectie voor de Olympische Spelen in 2012 in Londen. Het Belgische herenteam wist zich toen echter niet te plaatsen voor het volgende WK waar de selectieplaatsen voor de OS verdeeld zouden worden.

De Olympische droom aan diggelen, besloot Gilles er een tijdje mee te kappen. Hij nam tijd voor zijn studies en onderging een operatie. Drie jaar later maakte hij een comeback. Hij begon opnieuw te trainen in Bergen, waar ook zijn broer Maxime trainde. In 2014 kon hij wegens een blessure niet deel nemen aan het WK maar in 2015 turnde hij zich in de kijker. Zijn vijfde plaats op het Belgisch kampioenschap leverde hem een selectie op voor de eerste Europese Spelen in Bakoe. Nadien vloog hij naar Korea om er deel te nemen aan de Universiade. Het Belgische team eindigde er als 8e. Gilles werd niet opgenomen in de selectie voor het WK van 2015 waar België 17e eindigde, het beste resultaat ooit voor het herenteam. 

Credit: Mathias Hikketik
Na de opgave van Wit-Rusland voor het test-event, nam Gilles deel aan de Road to Rio van het herenteam. Hij probeerde een plekje te krijgen in het team dat zou proberen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Gilles werd echter niet gekwalificeerd voor het team. Het Belgische herenteam kon zich niet kwalificeren als team, waardoor er dus slechts 1 Belgische man mag deelnemen aan de Olympische spelen. 

Gilles is nu afgestudeerd en werkt als consultant voor de RTBF. Hij vervulde die rol voor het eerst op Top Gym 2015 en hij deed het voortreffelijk. Hij kondigde op TV Vesdre aan dat hij ook op de Olympische Spelen het team van de RTBF zal vervoegen als consultant voor gymnastiek. Hij hoopt er natuurlijk zijn broer Maxime te zien aantreden op de Olympische vloer.

Na de Olympische spelen van 2016 zal Gilles officieel een punt achter zijn turncarrière zetten. Hij zal het turnen echter altijd een warm hart toedragen, hij wil zijn ervaring ook delen met jonge gymnasten. 

We willen Gilles alvast bedanken voor zijn bijdrage aan het Belgische turnen en hem het allerbeste wensen voor de toekomst. Zijn positieve attitude en steun voor zijn broer en het hele Belgische turnteam, zullen voor altijd een voorbeeld zijn. 

Hier kan je het interview met TV Vesdre vinden. (op 9 min en 45 seconden)

Hoogtepunten 
2015 - Zomer Universiad (Gwangju) : 8th (team), 27th (all-around), 45th (grond), 52nd (paard met bogen), 43rd (ringen), 54th (brug met gelijke leggers), 32nd (rek)
2015 - European Games (Baku): 18th (team), 41st (all-around), 53rd (grond), 59th (paard met bogen), 45th (ringen), 35th (brug met gelijke leggers), 51st (rek)
2010 - World Championships (Rotterdam): 28th (team), 94th (all-around)2010 - European Championships (Birmingham): 13th (team)
2010 - Belgian Championships: 1st (all-around) 2009 - Belgian Championships: 3rd (all-around)
2009 - World Championships (London): 74th (all-around), 110th (grond), 73rd (paard met bogen), 74th (ringen), 59th (brug met gelijke leggers), 55th (rek)
2008 - European Junior Championships (Lausanne): 15th (team), 48th (all-around)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire