lundi 6 juin 2016

EK 2016: Gaelle Mys 6e op balk en 7e op vloer bij toestelfinales.

Gisteren eindigde het EK artistieke gymnastiek in Bern. Op deze laatste dag werd België vertegenwoordigd door de ervaren Gaelle Mys. 

Credit: Full Time Gymnastics
Gaelle draait al tien jaar mee bij de senioren en is daarmee een van de meest bekroonde Belgische turnsters. Ze is in de running om deel te nemen aan haar derde Olympische Spelen. Met haar prestatie op dit EK zet ze zich nog eens duidelijk in de spotlight als een belangrijke kandidaat voor een plaats in het team. 

Balk is het favoriete toestel van Gaelle. Een moeilijk toestel waar een klein evenwichtsverlies het verschil kan maken tussen winst of verlies. In het verleden hielden kleine foutjes Gaelle uit de finales maar in Bern toonde ze haar ervaring en zetten de meest stabiele oefening neer van Team Belgym. Met haar score van 14.133 bemachtigde ze de 8e kwalificatieplek voor de finale. 
Dat deed ze aan vloer netjes over met een score van 13.800.

We wisten dat het moeilijk zou zijn om op het podium te geraken maar zoals Yves Kieffer haar inprentte verklaarde Gaelle dat in een finale alles mogelijk is. De toestelfinale aan balk was er één zonder vallen. Dat was al even geleden. Gaelle was als vierde aan de beurt, net na een prachtprestatie van Aliya Mustafina die uiteindelijk het goud zou pakken. De moeilijkheidscore van de Belgische lag 0.1 hoger dan tijdens de kwalificaties maar haar uitvoering was een tikkeltje minder. Ze had enkele kleine wiebeltjes, die steeds punten kosten. Gaelle bleef desalniettemin op het toestel en toonde opnieuw haar stabiliteit en vastberadenheid. 

Hier is Gaelles kwalificatie oefening:


Gaelle eindigde met een score van 14.066 op een gedeelde zesde plaats. Haar oefening bestond onder meer uit een wisselring. Een combinatie van Onodi-Sissone-losse overslag. een flik open salto en dubbel gehoekte salto als afsprong. 

Toestelfinale balk 
1. Aliya Mustafina (RUS) 15.100
2. Marine Boyer (FRA) 14.600
3. Catalina Ponor (ROU) 14.266
4. Ilaria Kaeslin (SUI) 14.233
5. Angelina Melnikova (RUS) 14.166
6. Gaelle Mys (BEL) 14.066
6. Marine Brevet (FRA) 14.066
6. Rebecca Downie (GBR) 14.066

Op vloer is België deze dagen bekend omwille van de prachtige choreografieën van Irina Shadrina die de erg expressief zijn en een hoog entertainmentgehalte hebben. Gaelle turnt haar vloeroefening nu al drie jaar, sommigen zouden haar misschien graag eens op ander muziek aan het werk zien maar het moet gezegd worden dat de oefening haar op het lijf geschreven is en dat ze de oefening weet te verkopen als geen ander. Hoewel ze al 24 is, blijft Gaelle nieuwe delen toevoegen. Onlangs voegde ze een dubbel gestrekte salto toe als afsprong aan brug en momenteel traint ze ook op een dubbele arabiersalto aan vloer. Ze turnde die ook tijdens de podiumtraining maar aangezien die nog niet helemaal op punt staat, werd voor veiligheid geopteerd. Zoals het er naar uitziet, zal hij wel op punt staan tegen de olympische spelen. 

Hier is Gaelles oefening van de kwalificaties:
                               
                                     

Ook tijdens deze finale werd voor veiligheid gekozen. Gaelle turnde haar oude oefening met een dubbele schroef voorwaarts gevolgd door een salto voorwaarts, dubbel gehurkte en dubbel gehoekte salto. Met een score van 13.666 behaalde ze de 7e plaats. 

Hier is Gaelles finale oefening

                                     

Toestelfinale vloer
1. Giulia Steingruber (SUI) 15.200
2. Elissa Downie (GBR) 14.566
3. Catalina Ponor (ROU) 14.466
4. Claudia Fragapane (GBR) 14.300
5. Mara Titarsolej (NED) 13.933
6. Marine Brevet (FRA) 13.900
7. Gaelle Mys (BEL) 13.800
8. Amelie Föllinger (GER) 13.466

Na de ontgoocheling over de gemiste teamfinale, eindigen deze Europese kampioenschappen dan toch mooi voor Team Belgym. 

Wat volgt er nog voor de meisjes? 
Op 18 juni is er een interne test in Gent en op 25 en 26 juni treden ze als gast aan op het Nederlands kampioenschap. Florence zal er niet bij kunnen zijn maar zal jullie wel op de hoogte houden. Ik zal er hopelijk wel bij zijn. Op 23 juli turnen de meisjes nog een interland in Duitsland, samen met Zwitserland, Frankrijk en Roemenië. En daarna is het tijd voor de Olympische spelen. 

Resultaat EC hier

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire