lundi 20 juin 2016

Het (open) NK 2016: de laatste olympische kwalificatiewedstrijd!

Zaterdag zullen onze gymnasten deelnemen aan het Open Nederlands kampioenschap, voor hen de laatste kwalificatiewedstrijd voor deelname aan de olympische spelen. Op 29 juni zullen het meisjesteam en de mannelijke deelnemer bekend gemaakt worden. Lees hier meer over de selectieprocedure.


KNGU.nl

Binnen 10 dagen zullen we eindelijk weten welke gymnasten België zullen vertegenwoordigen op de Olympische spelen. Eerst moeten de gymnasten nog aan de bak voor hun laatste kwalificatiewedstrijd. 

Op zaterdag zullen ze deelnemen aan de open Nederlandse turnkampioenschappen. Als ze aan de verwachtingen voldoen, kunnen ze zich rechtstreeks kwalificeren voor het team. Indien ze dat niet doen, moeten ze wachten tot 29 juni om te weten of ze zich al dan niet wisten te plaatsen. 

Bij de heren zullens Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport), Maxime Gentges (Gymclub Malmedy), Daan Kenis (Turnkring de Eik Lommel), Florian Landuyt (Sportac Deinze), Bram Louwije (Turnkring Vlamertinge), Dennis Goossens (Turnkring Kerels Waasmunster), Siemon Volkaert (Gymmax Dendermonde) en Kristof Schroé ('t Spagaatje Hoogstraten) strijden voor het Olympische ticket. 

Ze kunnen zich op 3 manieren kwalificeren voor de Olympische Spelen:
* Er wordt voorrang gegeven aan de toestelspecialisten. Ze moeten een bepaalde scoren halen om het Olympische ticket in de wacht te slepen: 15.31 aan de vloer, 15.382 aan het paard met bogen, 15.588 aan de ringen, 15.088 als gemiddelde voor beide sprongen, 15.544 aan de brug met gelijke leggers en 15.033 aan het rek.
* Wanneer een gymnast echter all-round 87.281 scoort, gaat het ticket naar hem.
* Wanneer geen van beide voorgaande voorwaarden vervuld worden, gaat het ticket naar de beste allrounder. 

Wanneer meerder gymnasten aan de criteria zouden voldoen, beslist de federatie welke gymnast België zal vertegenwoordigen en stuurt zijn naam ter goedkeuring door naar het Olympisch comité. 


Credit: Gymfed
Bij de meisjes komen nog 9 meisjes in aanmerking voor het team (5 gymnasten en 3 reserves): Julie Croket (Gymmax Dendermonde), Senna Deriks (Gymgroep AS), Nina Derwael (Sta  Paraat Hasselt PHH), Rune Hermans (Gym Haacht), Axelle Klinckaert (Gymmax Dendermonde), Julie Meyers (Sta Paraat Hasselt PHH), Gaelle Mys (OTV Nazareth), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe) en Laura Waem (Sportiva Sint Gillis Waas). Jelle Beullens (De Gympies Keerbergen) moet opnieuw geopereerd worden aan haar voet en komt dus niet meer in aanmerking voor een selectie. We wensen haar veel succes en een spoedig herstel!

De meisjes turnden vorige vrijdag een onderlinge test en het NK is hun laatste kwalificatiemoment. Wanneer een gymnaste in Rotterdam meer dan 56 punten zou halen, plaatst ze zich automatisch voor het team. De definitieve selectie zal 29 juni bekend gemaakt worden, samen met de naam van de mannelijke deelnemer.

Nadien gaan de gymnasten op stage naar Toulouse en turnen ze een vriendschappelijke interland tegen Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Roemenië. 

Credit: Gymfed
Alles wat je moet weten over het open NK
Wanneer? 
25 juni om 15u15

Waar? 
Ahoy Rotterdam
Ahoy weg 10
Rotterdam

Ik weet niet of er livestream of livescore is maar Florence zal in Rotterdam zijn en ons op de hoogte houden. 

Dit is de officiële website.

jeudi 9 juin 2016

Gilles Gentges stopt met turnen

Gilles Gentges verscheen dit weekend op de set van TV Vesdre voor een interview waarin hij aankondigde te stoppen met turnen. Een carrière-overzicht:

Credit: Mathias Hikketik
In 2008 turnde Gilles nog in zijn thuisclub in Malmedy. Hij werd als junior geselecteerd voor deelname aan het EK in Lausanne waar hij met het team de 15e plaats behaalde. Nadien vervoegde hij het topsportcentrum in Gent. In 2009 nam hij deel aan het wereldkampioenschap in Londen en in 2010 werd hij Belgisch kampioen. In 2010 nam hij deel aan het EK in Birmingham en het WK in Rotterdam. Dat WK was heel belangrijk met het oog op een mogelijke teamselectie voor de Olympische Spelen in 2012 in Londen. Het Belgische herenteam wist zich toen echter niet te plaatsen voor het volgende WK waar de selectieplaatsen voor de OS verdeeld zouden worden.

De Olympische droom aan diggelen, besloot Gilles er een tijdje mee te kappen. Hij nam tijd voor zijn studies en onderging een operatie. Drie jaar later maakte hij een comeback. Hij begon opnieuw te trainen in Bergen, waar ook zijn broer Maxime trainde. In 2014 kon hij wegens een blessure niet deel nemen aan het WK maar in 2015 turnde hij zich in de kijker. Zijn vijfde plaats op het Belgisch kampioenschap leverde hem een selectie op voor de eerste Europese Spelen in Bakoe. Nadien vloog hij naar Korea om er deel te nemen aan de Universiade. Het Belgische team eindigde er als 8e. Gilles werd niet opgenomen in de selectie voor het WK van 2015 waar België 17e eindigde, het beste resultaat ooit voor het herenteam. 

Credit: Mathias Hikketik
Na de opgave van Wit-Rusland voor het test-event, nam Gilles deel aan de Road to Rio van het herenteam. Hij probeerde een plekje te krijgen in het team dat zou proberen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Gilles werd echter niet gekwalificeerd voor het team. Het Belgische herenteam kon zich niet kwalificeren als team, waardoor er dus slechts 1 Belgische man mag deelnemen aan de Olympische spelen. 

Gilles is nu afgestudeerd en werkt als consultant voor de RTBF. Hij vervulde die rol voor het eerst op Top Gym 2015 en hij deed het voortreffelijk. Hij kondigde op TV Vesdre aan dat hij ook op de Olympische Spelen het team van de RTBF zal vervoegen als consultant voor gymnastiek. Hij hoopt er natuurlijk zijn broer Maxime te zien aantreden op de Olympische vloer.

Na de Olympische spelen van 2016 zal Gilles officieel een punt achter zijn turncarrière zetten. Hij zal het turnen echter altijd een warm hart toedragen, hij wil zijn ervaring ook delen met jonge gymnasten. 

We willen Gilles alvast bedanken voor zijn bijdrage aan het Belgische turnen en hem het allerbeste wensen voor de toekomst. Zijn positieve attitude en steun voor zijn broer en het hele Belgische turnteam, zullen voor altijd een voorbeeld zijn. 

Hier kan je het interview met TV Vesdre vinden. (op 9 min en 45 seconden)

Hoogtepunten 
2015 - Zomer Universiad (Gwangju) : 8th (team), 27th (all-around), 45th (grond), 52nd (paard met bogen), 43rd (ringen), 54th (brug met gelijke leggers), 32nd (rek)
2015 - European Games (Baku): 18th (team), 41st (all-around), 53rd (grond), 59th (paard met bogen), 45th (ringen), 35th (brug met gelijke leggers), 51st (rek)
2010 - World Championships (Rotterdam): 28th (team), 94th (all-around)2010 - European Championships (Birmingham): 13th (team)
2010 - Belgian Championships: 1st (all-around) 2009 - Belgian Championships: 3rd (all-around)
2009 - World Championships (London): 74th (all-around), 110th (grond), 73rd (paard met bogen), 74th (ringen), 59th (brug met gelijke leggers), 55th (rek)
2008 - European Junior Championships (Lausanne): 15th (team), 48th (all-around)

lundi 6 juin 2016

EK 2016: Gaelle Mys 6e op balk en 7e op vloer bij toestelfinales.

Gisteren eindigde het EK artistieke gymnastiek in Bern. Op deze laatste dag werd België vertegenwoordigd door de ervaren Gaelle Mys. 

Credit: Full Time Gymnastics
Gaelle draait al tien jaar mee bij de senioren en is daarmee een van de meest bekroonde Belgische turnsters. Ze is in de running om deel te nemen aan haar derde Olympische Spelen. Met haar prestatie op dit EK zet ze zich nog eens duidelijk in de spotlight als een belangrijke kandidaat voor een plaats in het team. 

Balk is het favoriete toestel van Gaelle. Een moeilijk toestel waar een klein evenwichtsverlies het verschil kan maken tussen winst of verlies. In het verleden hielden kleine foutjes Gaelle uit de finales maar in Bern toonde ze haar ervaring en zetten de meest stabiele oefening neer van Team Belgym. Met haar score van 14.133 bemachtigde ze de 8e kwalificatieplek voor de finale. 
Dat deed ze aan vloer netjes over met een score van 13.800.

We wisten dat het moeilijk zou zijn om op het podium te geraken maar zoals Yves Kieffer haar inprentte verklaarde Gaelle dat in een finale alles mogelijk is. De toestelfinale aan balk was er één zonder vallen. Dat was al even geleden. Gaelle was als vierde aan de beurt, net na een prachtprestatie van Aliya Mustafina die uiteindelijk het goud zou pakken. De moeilijkheidscore van de Belgische lag 0.1 hoger dan tijdens de kwalificaties maar haar uitvoering was een tikkeltje minder. Ze had enkele kleine wiebeltjes, die steeds punten kosten. Gaelle bleef desalniettemin op het toestel en toonde opnieuw haar stabiliteit en vastberadenheid. 

Hier is Gaelles kwalificatie oefening:


Gaelle eindigde met een score van 14.066 op een gedeelde zesde plaats. Haar oefening bestond onder meer uit een wisselring. Een combinatie van Onodi-Sissone-losse overslag. een flik open salto en dubbel gehoekte salto als afsprong. 

Toestelfinale balk 
1. Aliya Mustafina (RUS) 15.100
2. Marine Boyer (FRA) 14.600
3. Catalina Ponor (ROU) 14.266
4. Ilaria Kaeslin (SUI) 14.233
5. Angelina Melnikova (RUS) 14.166
6. Gaelle Mys (BEL) 14.066
6. Marine Brevet (FRA) 14.066
6. Rebecca Downie (GBR) 14.066

Op vloer is België deze dagen bekend omwille van de prachtige choreografieën van Irina Shadrina die de erg expressief zijn en een hoog entertainmentgehalte hebben. Gaelle turnt haar vloeroefening nu al drie jaar, sommigen zouden haar misschien graag eens op ander muziek aan het werk zien maar het moet gezegd worden dat de oefening haar op het lijf geschreven is en dat ze de oefening weet te verkopen als geen ander. Hoewel ze al 24 is, blijft Gaelle nieuwe delen toevoegen. Onlangs voegde ze een dubbel gestrekte salto toe als afsprong aan brug en momenteel traint ze ook op een dubbele arabiersalto aan vloer. Ze turnde die ook tijdens de podiumtraining maar aangezien die nog niet helemaal op punt staat, werd voor veiligheid geopteerd. Zoals het er naar uitziet, zal hij wel op punt staan tegen de olympische spelen. 

Hier is Gaelles oefening van de kwalificaties:
                               
                                     

Ook tijdens deze finale werd voor veiligheid gekozen. Gaelle turnde haar oude oefening met een dubbele schroef voorwaarts gevolgd door een salto voorwaarts, dubbel gehurkte en dubbel gehoekte salto. Met een score van 13.666 behaalde ze de 7e plaats. 

Hier is Gaelles finale oefening

                                     

Toestelfinale vloer
1. Giulia Steingruber (SUI) 15.200
2. Elissa Downie (GBR) 14.566
3. Catalina Ponor (ROU) 14.466
4. Claudia Fragapane (GBR) 14.300
5. Mara Titarsolej (NED) 13.933
6. Marine Brevet (FRA) 13.900
7. Gaelle Mys (BEL) 13.800
8. Amelie Föllinger (GER) 13.466

Na de ontgoocheling over de gemiste teamfinale, eindigen deze Europese kampioenschappen dan toch mooi voor Team Belgym. 

Wat volgt er nog voor de meisjes? 
Op 18 juni is er een interne test in Gent en op 25 en 26 juni treden ze als gast aan op het Nederlands kampioenschap. Florence zal er niet bij kunnen zijn maar zal jullie wel op de hoogte houden. Ik zal er hopelijk wel bij zijn. Op 23 juli turnen de meisjes nog een interland in Duitsland, samen met Zwitserland, Frankrijk en Roemenië. En daarna is het tijd voor de Olympische spelen. 

Resultaat EC hier

samedi 4 juin 2016

EK 2016: Rinke en Maellyse eindigen in top 15!

Gisteren kwamen twee Belgische gymnasten in actie tijdens de all-roundfinale. Ze wilden het even goed doen als tijdens de kwalificaties en ze deden meer dan dat!

Credit: Full Time Gymnastics
Rinke Santy en Maellyse Brassart kwamen in actie in de derde groep met de gymnasten die tussen de 13e en 18e plaats de finale binnenkwamen. (Rinke eindigde 15e, Maellyse 16e tijdens de kwalificaties). De derde groep begon haar wedstrijd aan balk, dat is nooit een makkelijk toestel om de wedstrijd aan te beginnen. Maellyse kwam bovendien als eerste gymnaste in actie.

Ze wilde haar prestatie van de kwalificatie overdoen maar ze viel jammergenoeg bij haar acrobatische serie van flik-flik-open salto. De rest van haar oefening was echter goed en ze scoorde toch nog 12.400. Rinke kwam meteen na Maellyse aan de beurt. Zij turnde een stabiele balkoefening met een flikflak open salto, een rugwaartse salto en een gehoekte Gaynor-afsprong. Ze scoorde 13.066.

Op vloer scoorde Rinke 12.600. Ze maakte geen fouten maar haar moeilijkheid is nog niet zo groot. Ze turnde een dubbel gehurkte salto, een anderhalve schroef gevolgd door gehoekte salto voorwaarts en een dubbele schroef als eindreeks. Vloer is Maellyse favoriete toestel en dat zie je tijdens haar oefening. Ze moest een grote pas naar voor zetten bij de landing van haar dubbel gehurkte salto maar haar combinatie van anderhalve schroef rondat flik dubbelschroef zag er keurig uit. Ze scoorde 12.733.

Aan sprong toonden beide meisjes een yourchenko met volledige schroef. Maellyse scoorde een prachtige 14.200, Rinke kreeg 13.800.

Ze beëindigden de wedstrijd aan brug. Geen van beiden maakte grote fouten maar er is nog ruimte voor verbetering. Maellyse had hier en daar wat last om haar benen mooi gesloten te houden. Ze toonde een Maloney (buckum-shapo), gevolgd door een paksalto, een gehoekte yaegher en een dubbel gehoekte salto als afsprong. Ze kreeg 12.500 van de jury. Rinke werkte over het algemeen netter, zij toonde een hoge yaegher en originele dubbele schroef als afsprong. Zij werd beloond met 13.133.

Credit: Full Time Gymnastics
Rinke was één van de weinige gymnasten die geen grote fouten maakte tijdens deze finale. Ze eindigde 7e met een totaal van 52.599. Daarmee evenaart ze de prestatie van Bérengère Fransolet in 2012. Het beste all-roundresultaat bij de junioren was de 6e plaats van Gaelle Mys in 2006. Zonder de val van balk, had Maellyse ook haar plaatsje binnen de top 8 gehad, toch moet ze zichzelf geen verwijten maken. Ook een 14e plaats is een mooi resultaat voor een 14-jarige.

All-roundklassement junioren
1. Elena Eremina (RUS) 54.550
2. Lynn Genhart (SUI) 54.365
3. Martina Basile (ITA) 54.266
...
7. Rinke Santy (BEL) 52.599
14. Maellyse Brassart (BEL) 51.833

credit: UEG

Morgen is het de laatste wedstrijddag in Bern. We zullen Gaelle Mys op de voet volgen tijdens de balk- (12u20) en vloerfinale (12u55).

Resultaat hier
Videos hier

jeudi 2 juin 2016

EK 2016: 4 finales voor onze meisjes!

Zowel onze junioren als senioren kwamen deze week in actie op het EK in Bern. Samen haalden ze 4 finales!

Credit: FfG
De junioren Rinke Santy (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Maellyse Brassart (Gym Phenix), Myrthe Potoms (Gymflex), Manon Muller (Gymplus) en Alysha Senders (Sta Paraat PHH Hasselt) kwamen op woensdag in actie tijdens de laatste van 4 subdivisies. Manon mocht de spits afbijten op balk en zette een stabiele oefening neer met een flikflak open salto, zijwaartse salto en dubbel schroef als afsprong. Ze haalde meteen de hoogste score aan de balk: 13.233. Maellyse toonde ook een stabiele oefening met een wisselspagaat met halve draai, vrije radslag en dubbel gehurkte salto als afsprong. Zij scoorde 13.166. Jammergenoeg hadden Myrthe en Rinke wat last van de zenuwen, ze gingen allebei van de balk met hun open salto. Ze konden zich wel herpakken en scoorden respectievelijk 11.933 en 12.533.

Credit: Full Time Gymnastics
Op vloer toonde Alysha Senders een dynamische en expressieve choreografie waarmee ze jury en publiek op haar hand kreeg. Dit leverde haar een score van 12.600 op. Myrthe en Rinke haalden de hoogste score op dit toestel: beide 12.933. Myrthe turnde een mooie dubbel gehurkte salto en dubbel schroef. Rinke toonde een mooie dubbele kozakpirouette, een dubbel gehurkte salto en een anderhalve schroef gevolgd door gehoekte salto voorwaarts. Maellyse scoorde 12.766 met een oefening met een dubbel gehoekte salto en anderhalve schroef gevolgd door rondat flik dubbele schroef. 

Manon kwam als eerste in actie op sprong. Jammergenoeg gleed haar hand van de pegasus waardoor ze haar overslag salto niet rond kreeg. Aangezien ze niet eerst op haar voeten eindigde, kreeg ze een nulscore.  De andere meisjes toonden alledrie mooie yourchenkos met volledige schroef. Rinke kreeg 13,566, Maellyse 13.766 en Myrthe 13.800. 

Credit: Full Time Gymnastics
Het laatste toestel voor de junioren was de brug. Aan dit toestel hadden ze in het verleden wel eens problemen maar woensdag presteerden ze sterk. Myrthe kwam als eerste in actie. Ze moest wat vechten met haar buckum heel maar won de strijd, ze toonde ook een katchev en een dubbel salto gehoekt als afsprong. Manon herpakte zich prima na haar sprong ze toonde een mooie jaeger en een prima dubbel hoek als afsprong. Rinke haalde de hoogste score aan de brug. Ze scoorde 13.266 voor een oefening met een jaeger, paksalto, maloney en originele dubbel schroef als afsprong. 

De meisjes haalden de 8e plaats met een score van 157.628. 

Credit: Full Time Gymnastics
Teamresultaat
1. Rusland 168.179
2. Groot-Britannië 163.912
3. Roemenië 163.678
...
8. België 157.628

Bovendien wisten zowel Rinke als Maellyse zich te plaatsen voor de all-roundfinale. Ook Myrthe eindigde bij de eerste 24 maar doordat er maar 2 gymnasten per land mogen aantreden in de finale, zien we haar daar niet aan het werk.


Op donderdag verliep de wedstrijd ondanks enkele prachtige prestaties, niet helemaal naar wens. Ze misten de teamfinale op 33 duizendsten van een punt. Maar Gaelle Mys wist zich wel te plaatsen voor de toestelfinales op balk en vloer. 

Het team bestond uit Gaelle Mys (OTV Nazareth), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe), Julie Meyers (Sta Paraat PHH Hasselt) en Nina Derwael (Sta Paraat PHH Hasselt). Gaelle  draait al een hele tijd mee bij de senioren, zij was de veterane van het team. Voor de drie andere meisjes was het hun eerste EK bij de senioren. 

Ze begonnen hun wedstrijd op balk. Nina, die net terug kwam na een blessure, mocht de spits afbijten. Ze toonde een knappe acro-serie flikflak gevolgd door twee open salto's, vrije radslag en een Gainor met volledige schroef als afsprong. (13.933) In het verleden had Julie wat problemen om haar zenuwen onder controle te houden. Dit EK stond voor haar in het teken van het opbouwen van vertrouwen. Ze kwam als tweede in actie op de balk. Ze toonde een dubbele kozakpirouette en een flikflak open salto flikflak. Ze viel met haar zijwaartse salto maar ze herpakte zich en turnde verder een stabiele balkoefening en wedstrijd. Julie mag dus zeker trots zijn op deze prestatie! Gaelle turnde een mooie oefening met een Onodi, sisonne gevolgd door een vrije overslag en prachtige sprongen zoals we van haar gewoon zijn. Ze haalde 14.133 en verzekerde zich van een plaats in de toestelfinale op zondag. 
               
Credit: FFG

Op vloer turnde Julie een tweeënhalve schroef, een dubbel gehoekte en een dubbel gehurkte salto. Ze scoorde 13.166, Cindy kreeg 13.066 voor haar oefening. Tijdens de podiumtraining turnde Gaelle een dubbele arabiersalto. De reeks stond nog niet helemaal op punt en vandaag werd er met succes voor veiligheid gekozen. Gaelle turnde haar oude vertrouwde reeksen: dubbelschroef voorwaarts gevolgd door salto voorwaarts, dubbel gehoekte en dubbel gehurkte salto. Ze plaatste zich met een score van 13.8 voor haar tweede toestelfinale. 

Op sprong gingen onze dames ook voor veiligheid. Ze turnden alle drie een yourchenko met volledige schroef. Gaelle haalde met 13,933 opnieuw de hoogste score van het team, op de voet gevolgd door Julie (13.90).

Na drie van de vier toestellen, stond team Belgym op de 8e plaats en was het virtueel geplaatst voor de teamfinale. 
Julie kwam als eerste in actie op brug. Ze turnde een degelijke oefening met een knappe tkatchev. Ze scoorde 13.20.  Cindy startte goed maar zat te dicht bij de bar bij haar paksalto waardoor ze even halt moest houden op het toestel. Dit kostte kostbare punten. Haar jaeger  was netjes en bij de dubbel gehurkte salto voorwaarts als afsprong moest ze een klein pasje bijzetten. (13.066) Nina Derwael hoopte de toestelfinale aan brug te halen, iets waar ze zonder fouten zeker toe in staat is. Haar hoop viel echter snel in het water door een val bij haar aartsmoeilijke paksalto met volledige draai. De rest van haar oefening was prachtig maar het kwaad was geschied. Ze scoorde 13.3. 


Credit: FfG
Team kwalificaties:
1. Groot-Brittannië 173.363
2. Rusland 173.261
3. Zwitserland 166.128
...
9. België 161.930

Kwalificaties balk
1. Aliya Mustafina (RUS) 14.733
2. Angelika Melnikova (RUS) 14.500
3. Catalina Ponor (ROU) 14.433
4. Marine Brevet (FRA) 14.366
5. Rebecca Downie (GBR) 14.333
6. Ilaria Kaeslin (SUI) 14.266
7. Marine Boyer (FRA) 14.200
8. Gaelle Mys (BEL) 14.133

Nina Dewael is 2e reserve. 

Kwalificaties vloer
1. Claudia Fragapane (GBR) 15.000
2.Giulia Steingruber (SUI) 14.966
3. Catalina Ponor (ROU) 14.566
4. Elissa Downie (GBR) 14.266
5. Mara Titarsolej (NED) 14.166
6. Amelie Föllinger (GER) 13.866
7. Marine Brevet (FRA) 13.800
8. Gaelle Mys (BEL) 13.800

Morgen komen Rinke Santy en Maellyse Brassart in actie tijdens de all-roundfinale voor junioren! Veel succes! 

Videos hier
Resultaat hier