samedi 22 avril 2017

Europese kampioenschappen 2017: Goud voor Nina Derwael aan de brug!

Nina Derwael schreef vandaag geschiedenis door de allereerste Europese titel in de wacht te slepen voor België. 

Credit: An Vanderstraeten

Nina moest als zevende aantreden in de finale, net na de Duitse Elisabeth Seitz waarmee ze de eerste plaats deelde na de kwalificaties. In een finale waarin drie gymnasten van het toestel moesten, slaagde Nina er in het hoofd koel te houden. 

Credit: An Vanderstraeten

Ze zette de puntjes op de i en scoorde een gigantische 14.633, nog een tiende hoger dan tijdens de kwalificaties. Met deze score bleef ze haar naaste concurrente, de Russische Elena Eremia, meer dan 3 tienden voor. Elisabeth Seitz en Ellie Downie deelden het brons.

Credit: An Vanderstraeten

Dit is de eerste gouden medaille voor een Belgische gymnaste op Europese kampioenschappen. 12 jaar geleden zorgde Aagje Vanwalleghem met een bronzen medaille aan de sprong voor de eerste medaille op een EK. 
Na haar 19e plaats op de Olympische Spelen in Rio 2016  en haar 7e plaats all-round dit jaar op het EK, schrijft Nina opnieuw Belgische turngeschiedenis. 

Resultaat brugfinale
1. Nina Derwael (BEL) 14.633
2: Elena Eeremina (RUS) 14.300
3. Elisabeth Seitz (GER) 14.133
3. Elissa Downie (GBR) 14.133
5. Kim Bui (GER) 13.900
6. Zsofia Kovacs (HUN) 13.100
7. Rebecca Downie (GBR) 13.000
8. Melanie De Jesus Dos Santos (FRA) 11.700




Europese kampioenschappen 2017: 7e plaats voor Nina Derwael!

Nina Dewael eindigde als 7e in de allroundfinale, het tweede beste resultaat ooit in de Belgische gymnastiekgeschiedenis.

Credit: An Vanderstraeten

Nina begon haar wedstrijd op balk, een toestel waar ze wat problemen had tijdens de kwalificaties. Deze keer deed ze het beter: ze scoorde 12.733, meer dat 4 tienden beter dan tijdens de kwalificaties. Ze toonde een flik open salto, een vrije radslag, een zijwaartse salto en een wisselringsprong. 

Credit: An Vanderstraeten

Nina turnde een mooie grondoefening met stabiele landingen. Ze verbeterde haar score van de kwalificaties opnieuw met een 12.966. Ze kreeg het publiek en de jury zoals gewoonlijk op haar hand door haar sierlijke en expressieve choreografie.  Aan de sprong liet Nina een yourchenko met volledige schroef zien met een kleine hop bij de landing, goed voor een score van 13.533.

Credit: An Vanderstraeten

Credit: An Vanderstraeten

Nina kwam als laatste in actie aan de brug. Ze begon heel goed aan haar oefening maar raakte jammergenoeg de legger bij haar befaamde Ricna halve draai naar Ehzova. Dit koste haar aardig wat punten. Ze maakte haar oefening goed af met een hoge dubbele salto met schroef als afsprong. Ze scoorde 13.600. 

Nina Derwael eindigde als 7e met een totaal van 52.832. Dit is het tweede beste resultaat ooit van een Belgische gymnasten op het EK, Aagje Vanwalleghem en Gaelle Mys deden met een 6e plaats in 2005 en 2006 net iets beter. 

Aagje Vanwalleghem haalde in Debrecen in 2005 de eerste Belgische medaille in een toestelfinale. Nina kan vandaag een nieuwe pagina toevoegen aan de geschiedenisboeken in de brugfinale. 

Volledige resultaten vind je hier.

vendredi 21 avril 2017

Europese kampioenschappen 2017: Daan en Maxime in de top 20!

Vrijdag traden Daan Kenis en Maxime Gentges aan in de allroundfinale. Ze turnden een degelijke wedstrijd en eindigden allebei in de top 20.

Credit: Mathias Hikketik

Ze begonnen de wedstrijd op sprong waar Maxime 10 minuten moest wachten voor hij mocht springen door een probleem met het scorebord. Hij voerde een overslag dubbel gehurkte salto uit maar moest net als tijdens de kwalificatie gaan zitten. Hij scoorde 12.866. Daan Kenis liet een yourchenko met tweeënhalve schroef zien, goed voor een score van 14.300. Aan de brug met gelijke leggers hadden onze beide landgenoten wat problemen met het evenwicht  maar ze slaagden er wel in om hun oefening aardig door te turnen. Maxime kreeg 12.900, Daan 13.533.

Credit: Belgian gymnastics
Daan en Maxime toonden hoge vluchtelementen aan het rek. Ze plooiden echter allebei hun armen bij één van hun elementen en dat is een dure fout. Daan scoorde 12.500 en Maxime 12.700.
Daan turnde een oefening met hoge moeilijkheid aan de vloer, hij maakte enkel wat foutjes bij de landingen. Hij werd beloond met 13.533. Maxime turnde heel netjes met veel aandacht voor de details, hij scoorde 13.600. 

Credit: Belgian gymnastics
Daan begon goed aan zijn oefening op het paard met bogen maar dan raakten zijn benen de bogen en moest hij van het toestel. De rest van zijn oefening was wel goed. De jury gaf hem 12.466. Maxime maakte een foutje met de benen maar turnde daarbuiten wel netjes. Hij scoorde 13.200. De heren eindigden hun wedstrijd aan de ringen en turnden allebei een goede oefening. Maximes landing bij zijn dubbel gehoekte salto als afsprong was bijna perfect.(13.200). Daan eindigde ook sterk. 


Daan eindigde als 16e met een score van 79.232 en Maxime 19e met 78.499.

jeudi 20 avril 2017

Europese kampioenschappen 2017: 2 individuele finales voor Nina Derwael!

Vandaag turnden Nina Derwael en Julie Meyers de kwalificaties van de Europese kampioenschappen in Cluj. Nina wist zich te plaatsen voor 2 individuele finales.

Credit: An Vanderstraeten

Ze begonnen de wedstrijd aan vloer waar onze meisjes altijd uitblinken door hun expressiviteit. Julie Meyers beet de spits af en begon sterk. Ze turnde een dubbel gehurkte salto, een tweeënhalve schroef  en een overslag schroef. Ze scoorde 11.833. Nina maakte een slippertje bij haar eerste serie en moest haar knie neerzetten. Ze eindigde met een mooie dubbel gehurkte salto en scoorde 12.300.

Credit: An Vanderstraeten
Aan de sprong toonden ze allebei een yourchenko met volledige schroef met een hopje bij de landing. Julie werd beloond met 13.500 en Nina met 13.466.  Aan de brug viel Julie helaas met haar shaposhnikova met halve draai. Ze turnde wel een hoge tkatchev en dubbele salto met volledige schroef als afsprong. (11.466).

Credit: An Vanderstraeten

Zoals Nina aangaf in haar interview met de FFG, was het haar belangrijkste doel om zich te plaatsen voor de toestelfinale aan de brug. Dat deed ze met verve! Ze turnde een gehoekte tkatchev, een Ricna halve draai verbonden met een Eghzova, een shaposhnikova in verbinding met paksalto en een dubbele salto met schroef als afsprong. Ze scoorde 14.566 en plaatste zich samen met de Duitse Elisabeth Seitz als eerste voor de toestelfinale. 

Credit: An Vanderstraeten

Julie Meyers had het moeilijk op balk. Ze moest tweemaal van het toestel. Haar voet schoof van de balk bij één van haar sprongen en ze moest ook van het toestel bij haar acroserie. Ze scoorde 8.933. Nina wiebelde enkele keren en miste enkele verbindingen. Ze werd beloond met 12.133. 

Credit: An Vanderstraeten
Credit: An Vanderstraeten
Nina plaatste zich met een totaalscore van 52.465 als 13e voor de allroundfinale die morgen om 16u Belgische tijd geturnd wordt. Voor Julie Meyers zit het tornooi er op na de kwalificaties. Ze scoorde 45.732. 

Credit: An Vanderstraeten

We zien Nina dus morgen om 16 u aan het werk tijdens de allroundfinale en zaterdag om 12u30 voor de toestelfinale brug. 

Resultaten hier

vendredi 14 avril 2017

Alles wat je moet weten over de Europese kampioenschappen 2017!

Binnen enkele dagen zullen 8 Belgische gymnasten onze nationale driekleur verdedigen op de Europese kampioenschappen in het Roemeense Cluj-Napoca. Hier volgt alles wat je moet weten over het team en het competitieschema.

Credit: UEG

Bij de heren is het team samengesteld uit Jimmy Verbaeys, Maxime Gentges, Daan Kenis, Kristof Schroé, Dennis Goossens en Jonathan Vrolix. Verbaeys, Gentges en Kenis zullen aan de 6 toestellen in actie komen en zullen zich proberen te kwalificeren voor de all-round finale van de 24 best geklasseerden. Dennis Goossens zal uiteraard aantreden aan de ringen waar hij een grote kans maakt op een plek in de toestelfinale. Jonathan Vrolix zien we aan het werk aan de vloer en op de sprong en Kristof Schroé zal aan het rek turnen.

Credit: Mathias Hikketik & FFG

De heren zullen aantreden in de 1e en 2e subdivisie. Het is nog niet bekend welke gymnasten in welke subdivisie zullen aantreden maar in de 1e subdivisie zullen ze starten aan het rek. De gymnasten die in de 2e subdivisie aantreden, beginnen hun wedstrijd aan het paard met bogen. Dit jaar is er geen teamcompetitie op de Europese kampioenschappen, er wordt enkel gestreden om individuele titels.

Competitieschema:
* Woensdag 19 april: 10:00 - 20:40  kwalificatie heren
* Vrijdag 21 april: 13:00- 15:45 all-round finale heren
* Zaterdag 22 april: 13:30-16:40: toestelfinales vloer, paard met bogen en ringen
* Zondag 23 april: 13:30-16:40 toestelfinales sprong, brug met gelijke leggers en rek.

Hoe kan je de wedstrijd volgen?
De wedstrijd is via livestream te volgen op het Eurovisie platform via deze link
De scores kan je volgen via de Smart scoring app of op Facebook en Twitter. Op onze blog zal je een terugblik op de competitie en foto's vinden.

Bij de meisjes zullen Nina Derwael en Julie Meyers de Belgische kleuren verdedigen.  Senna Deriks was ook geselecteerd maar ze moest vorige week afhaken door een knieblessure. Nina en Julie zullen allebei aantreden aan de 4 toestellen en zich proberen kwalificeren voor de all-roundfinale. Nina maakt bovendien ook kans op een toestelfinale aan de brug.
Credit: Spotlight gymnastics

De meisjes zullen aantreden in de 1e of 3e subdivisie. De gymnaste in de 1e subdivisie zal beginnen aan brug, in de 3e subdivisie starten ze aan vloer.  Ook hier is er geen teamcompetitie, de meisjes komen enkel individueel in actie. 

Competitieschema:
* Donderdag 20 april: 10:00 - 20:30  kwalificatie 
* Vrijdag 21 april: 17:30- 19:30  all-round finale
* Zaterdag 22 april: 13:30-16:40: toestelfinales sprong en brug.
* Zondag 23 april: 13:30-16:40 toestelfinales balk en vloer.


Hoe kan je de wedstrijd volgen?
De wedstrijd is via livestream te volgen op het Eurovisie platform via deze link
De scores kan je volgen via de Smart scoring app of op Facebook en Twitter.
Op onze blog zal je een terugblik op de competitie en foto's vinden.

jeudi 6 avril 2017

Jesolo Trophy 2017: Nina en Senna bevestigen!

Dit weekend vond in het Italiaanse Jesolo, vlakbij Venetië de "Trofeo di Citta di Jesolo" plaats, een prestigieuze invitatiewedstrijd waar de beste teams ter wereld jaar na jaar present zijn.  Dit jaar werd ook Team Belgium uitgenodigd. Senna Deriks, Nina Derwael en Axelle Klinckaert reisden af naar Venetië.  Senna en Nina turnden de wedstrijd en bevestigden hun vorm en kunnen. Senna wist zich te kwalificeren voor de toestelfinale aan brug en vloer en Nina was eerste reserve voor de toestelfinale brug en balk. Senna eindigde als 4e op de brug en als 5e aan de vloer.

                   
Credit: Marjorie Heuls
Credit: Marjorie Heuls
Credit: Marjorie Heuls












Op zaterdag turnden de meisjes de team- en all-roundwedstrijd.  Senna en Nina turnden samen met 2 Italiaanse meisjes in een team. Ze konden zich ook kwalificeren voor de toestelfinales op zondag én dat was het doel van deze wedstrijd. Nina kwam lichtgeblesseerd aan de aftrap en turnde in veiligheidsmodus. 
Ze begonnen hun wedstrijd aan balk waar Nina de spits afbeet met een mooie en stabiele oefening goed voor 13.45.  Senna moest helaas van het toestel maar turnde verder een goede oefening en sterke wedstrijd.

Credit: Spotlight Gymnastics
Aan de vloer turnde Nina een vereenvoudigde oefening met slechts 2 tumblingreeksen maar met haar gekende expressieve choreografie.  Senna toonde een huizenhoge gehoekte full-in. De oefening leverde haar een score van 13.35  goed voor een 5e stek en kwalificatie voor de toestelfinale op  zondag.Aan de sprong lieten ze allebei een yourchenko met schroef zien. 
De meisjes eindigden hun wedstrijd aan brug, hun beste toestel. Senna kwam als eerste in actie en toonde een sterke oefening. Ze scoorde 13.95 en kwalificeerde zich ook hier voor de finale op zondag. Nina toonde haar nieuwe oefening met onder andere de paksalto met  volledige draai. Met de moeilijkheidswaarde van 6.0 heeft ze haar plaats tussen de Russen en Amerikanen maar ze moest helaas haar handen plaatsen bij de afsprong waardoor ze de finale net miste.

Credit: Spotlight Gymnastics
All-round eindigde Senna met 53.35 op de 11e plaats. Nina werd gedeeld 12e met een score van 53.2. Het goud ging naar de Amerikaanse Riley McCusker. De Amerikaanse meisjes wonnen ook de teamwedstrijd voor Brazilië en Rusland.

All-round klassement
1. Riley McCusker (USA) 56.6
2. Rebecca Andrade (BRA) 56.0
3. Abby Paulson (USA) 55.8
4. Elena Eremina (RUS) 55.75
...
11. Senna Deriks (BEL) 53.35
12. Nina Derwael (BEL) 53.20
12 Marine Boyer(FRA) 53.20

Tijdens de toestelfinales bevestigde Senna haar goede vorm. Ze toonde opnieuw 2 goede oefeningen en eindigde 4e aan de brug en 5e aan de vloer. Deze wedstrijd kaderde in de voorbereiding van de Europese kampioenschappen die van 19 tot 23 april gehouden worden in het Roemeense Cluj-Napoca. Er resten onze gymnasten nog een paar weken om de puntjes op de i te zetten.

Toestelfinale Brug
1. Elena Eremina (RUS) 14.75
2. Riley Mc Cusker (USA) 14.6
3. Ashton Locklear (USA) 14.55
4. Senna Deriks (BEL) 13.95
5. Rebecca Andrade (BRA) 13.800
6. Lorette Charpy (FRA) 13.650
7. Daria Spiridonova (RUS) 13.000
8. Mélanie De Jesus Dos Santos (FRA) 11.200 

Toestelfinale Vloer
1. Abby Paulson (USA) 13.90
1. Flavia Saraiva (BRA) 13.90
3. Angelina Melnikova (RUS) 13.80
4. Rebecca Andrade (BRA) 13.55
5. Senna Deriks (BEL) 13.45
6. Elena Eremina (RUS) 12.550
7. Audrey Rousseau (CAN) 12.500
7. Shallon Olsen (CAN) 12.500

Volledige resultaten van zaterdag vind je hier. Die van zondag hier.
Je kan de video's via dezelfde link bekijken maar daar heb je een account bij FloGymnastics voor nodig.