mardi 24 mai 2016

Europese Kampioenschappen Heren 2016: Alles wat jullie moeten weten en kunnen verwachten

Morgen starten de Europese Kampioenschappen toestelturnen in het Zwitserse Bern. De mannen mogen de spits afbijten. Deze week komen de Junioren en Senioren aan bod. Volgende week is het aan de meisjes. 

Credit: em-bern2016.ch/en/
Zowel de Junioren als de Senioren strijden om de titels in de PostFinance Arena. Dit is dus opnieuw een groot EK waar de Junioren hun tweejaarlijkse kans krijgen om zich te meten met de sterkste teams in Europa. 

De Belgische juniorendelegatie bestaat uit Takuma Onoshima (Anthanor Gym Club), Noah Kuavita (Silok Deurne), Jonas Delvael (Gym Izegem), Ward Claeys (Vaste Vuist Lauwe) and Justin Pesesse (La Vaillante Tubize). Iliaz Pyncket die aanvankelijk ook deel uitmaakte van het team, moest afhaken wegens een blessure. 

Dit is desondanks een sterk team met Onoshima,die recent de Belgische titel behaalde, met Delvael, die drie medailles won op de Junior Team Cup, en met Kuavita, die allround derde eindigde in een vriendschappelijke interland tegen Nederland en Zweden. Ward Claeys en Justin Pesesse zijn minder ervaren maar kunnen zeker en vast een bijdrage leveren aan het teamtotaal in Bern. 

Doelstelling is om zich als team bij de eerste 8 te plaatsen en om minstens 1 finaleplaats te halen voor de all-round finale. De Belgische Junioren turnen in de 3e subdivisie samen met de Russen. Ze beginnen hun wedstrijd aan paard met bogen. 

Credit: GymFed
Wanneer? 
* Woensdag 25 mei: all-around kwalificatie en team finale (10:00-20:30)
* Vrijdag 27 mei: all-around finale (18:30-20:45)
* Zondag 29 mei: toestelfinales (14:45-17:00)

Wedstrijdformule
Elk team kan zich beroepen op 3 tot 5 gymnasten. Aan elk toestel komen 4 gymnasten in actie, de 3 beste scores komen in aanmerking voor het teamtotaal. De 24 beste gymnasten (met een beperking van 2 per land) gaan door naar de all-round finale, de 8 besten (opnieuw met een maximum van 2 per land) strijden om de titels tijdens de toestelfinales.


Ook het Seniorenteam is sterk. Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport), Luka van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), Bram Louwije (Turnkring Vlamertinge), Dennis Goossens (TK De Kerels Waasmunsters) en Siemon Volkaert (Gymmax Dendermonde) zijn in Bern. Maxime Gentges revalideert nog na een lichte kwetsuur en Daan Kenis moest op het laatste moment afhaken door een blessure.  

Het seniorenteam is een goede mix van allrounders en toestelspecialisten. Dit jaar is er geen all-round competitie. Het team hoopt zich te plaatsen voor de teamfinale en ook een paar individuele finales binnen te halen en ik geloof dat ze daartoe in staat zijn. Onze senioren turnen in de laatste subdivisie, samen met de Zwitsers en starten hun wedstrijd aan sprong. 

Verbaeys turnde een prachtscore van meer dan 86 punten bij mekaar op het BK, een paar weken geleden. Van den Kenbus eindigde derde op het BK. Louwije turnde slechts 4 toestellen op het BK maar gaf blijk van consistentie en fitheid. Goossens zette zijn ambities voor een plaats in de toestelfinale ringen kracht bij door brons te halen op de World Challenge Cup in Cottbus maar kan ook een bijdrage leveren aan het teamtotaal op vloer en sprong. Volkaert scoorde recent een mooie 15.100 op het paard met bogen en haalde goede scores op vloer en sprong. 

Wanneer?
* Donderdag 26 mei: team and toestel finales kwalificaties (10:00-20:15)
* Zaterdag 28 mei: team finale (14:30-17:00)
* Zondag 29 mei: toestelfinales (10:30-13:45)

Wedstrijdformule
Zowel tijdens de kwalificaties als tijdens de finale bestaat een team uit 3 tot 5 gymnasten. 3 gymnasten treden aan per toestel en de 3 scores tellen mee voor het teamtotaal. De 8 beste gymnasten (met maximum 2 gymnasten per land) plaatsen zich voor de toestelfinales. 

Er is geen livestream voor de juniorenwedstrijd maar ik zal twitter checken en een periscope link zoeken. De BBC en het organisatiecomité zullen de finales voor de senioren live streamen. Om de scores te checken kan je de Swiss Timing App gebruiken. Ik zal de scores posten op Twitter en op de Facebook pagina.

Start lists hier
UEG website hier
Bern website hier

1 commentaire: