mardi 31 mai 2016

Europese Kampioenschappen Meisjes 2016: Alles wat jullie moeten weten en kunnen verwachten

Na een succesvol EK voor de heren vorige week, is het nu tijd voor de meisjes. Wat zijn hun verwachtingen? 

Credit: em-bern2016.ch/en/
Het juniorenteam bestaat uit Rinke Santy (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Maellyse Brassart (Gym Phénix), Myrthe Potoms (Gymflex), Alysha Senders (Sta Paraat, PHH Hasselt) en Manon Muller (Gymplus). Manon vervangt Imke Wolthuizen (De Gympies Keerbergen) die vorige week een blessure opliep.

Het belangrijkste doel van het juniorenteam is om de top 8 te halen als team en een plaats in de all-roundfinale. Twee jaar geleden in Sofia behaalde het juniorenteam de 6e plaats. Het huidige team heeft minder internationale ervaring. Maellyse heeft het meeste ervaring, ze maakte deel uit van het team op de FIT-challenge en turnde samen met Myrthe op de Massilia Gym Cup in Marseille. Het team kan ook rekenen op Belgisch kampioene Rinke Santy

Aan balk zouden de meisjes goed voor de dag moeten komen. Maellyse en Myrthe haalden een score boven 13 op de vriendschappelijke wedstrijd tegen Roemenië en Rinke deed hetzelfde op het BK. Rinke is sterk aan sprong. Maellyse is echter de sterkste turnster aan sprong. Brug is waarschijnlijk het zwakste toestel voor onze junioren. Hun moeilijkheid is nog niet erg hoog maar hopelijk kunnen ze de stress de baas en hun oefeningen zuiver uitvoeren. Op vloer zouden de meisjes goed moeten kunnen scoren. Hun artisticiteit en choreografie worden altijd gesmaakt. 

Onze junioren turnen morgen in de laatste subdivisie (18u) en starten aan balk. Ze turnen samen met het team uit Groot-Brittanië. Maellyse Brassart, Rinke Santy en Myrthe Potoms zullen alle toestellen turnen en zich proberen te kwalificeren voor de all-roundfinale. Alysha zal enkel brug doen en Manon zal aantreden aan sprong, balk en vloer. 

Credit: FfG
Wanneer?
* Woendag 1 juni: all-round kwalificatie en team finale (10u-20u20)
* Vrijdag 3 juni: all-round finale (19u-20u50)
* Zondag 5 juni: toestelfinales (14u30-17u)

Wedstrijdformaat
Elk team bestaat uit 3 tot 5 gymnasten. 4 gymnasten treden aan per toestel en de 3 beste scores tellen mee voor het teamtotaal. De 24 beste gymnasten (maximaal 2 per land) treden aan in de all-roundfinale, de 8 beste gymnasten (met opnieuw maximaal 2 per land) plaatsen zich voor de toestelfinales.


In Bern zullen slechts 4 Senioren aantreden voor België: Julie Meyers (Sta Paraat PHH Hasselt), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe), Nina Derwael (Sta Paraat PHH Hasselt) en Gaelle Mys (OTV Nazareth). Op dit EK is er geen all-aroundranking voor de senioren. 

Na hun kwalificatie voor de Olympische spelen, kregen de gymnasten een welverdiende rustpauze. Daarom traden ze niet aan op de Belgische kampioenschappen. Gaelle is de enige van het viertal die aantrad in Rio. Julie en Cindy namen nog deel aan de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland en Roemenië. Nina's laatste wedstrijd dateert al van Gymnix in maart. De dames kwamen echter niet zonder ambities naar Bern. Ze hopen zich te plaatsen voor de teamfinale en hopen enkele plaatsen voor de toestelfinales in de wacht te slepen. In Sofia eindigden de Belgische senioren 7e. 

Een breuk in haar hand, weerhield Nina van deelname aan het testevent. Nu is ze echter terug. Op het BK toonde ze een mooie balkoefening. Haar sterkste toestel is brug. Ze hoopt zich te plaatsen voor de toestelfinale. Veterane Gaelle Mys komt in aanmerking voor een plaats in de balkfinale. Ook op sprong en vloer kan Gaelle goed scoren. Waarschijnlijk zal Gaelle niet aantreden aan de brug. Cindy Vandenhole scoorde in het verleden al boven de 14 op sprong en brug. Julie Meyers sterkste toestellen zijn balk en vloer.

De meisjes beginnen hun wedstrijd aan balk in de laatste subdivisie die begint om 17u20. Ze turnen samen met Rusland. 

Credit: FfG
Wanneer?
* Donderdag 2 juni: team en toestel kwalificaties (10u-19u20)
* Zaterdag 4 juni: teamfinale (17u-18u50)
* Zondag 5 juni: toestelfinales (11u-13u45)

Wedstrijdformaat
Tijdens de kwalificaties en de teamfinale bestaat elk team uit 3 tot 5 gymnasten. Per toestel treden 3 gymnasten aan en de 3 scores tellen mee voor het teamtotaal. De 8 beste gymnasten (met maximaal 2 per land) treden aan in de toestelfinales.

Er is geen livestream voor de junioren maar de organisatie probeert zoveel als mogelijk te periscopen. je kan ze volgen op Facebook en Twitter.  De teamfinale en toestelfinales senioren zullen zowel door de BBC als door de organisatie live gestreamd worden. Dit is de UEG link. Om de scores te volgen kan je de Swiss Timing App gebruiken.  Florence zal de scores posten op Twitter en Facebook.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire