dimanche 11 mars 2018

Gymnix 2018: Veelbelovende prestatie van de junioren.

De voorbije dagen vond in Montreal Gymnix International plaats, een gemengde competitie voor junioren en senioren, de Gymnix Challenge én een internationale Junior Cup voor de junioren. Voor België traden Stacy Bertrandt, Margaux Daveloose, Noemie Louon en Julie Vandamme aan in de Junior Team Cup. Cassia Priels vertegenwoordigde haar club Gymnox Charleroi in de Gymnix Challenge. Team Belgium behaalde de 5e plaats en de junioren kwalificeerden zich voor 5 individuele toestelfinales.

Credit: Gymnix International
De formule voor de Junior Cup was 4-4-3, dat betekent dat het team bestaat uit 4 gymnasten die allemaal aantreden en waarvan de 3 beste scores meetellen voor het teamresultaat. De Belgische meisjes begonnen hun wedstrijd aan vloer. Stacy Bertrandt mocht de spits afbijten en deed dat met een stabiele oefening. Ze turnde een dubbel gehoekte salto, een schroef voorwaarts en dubbele schroef rugwaarts. (12.367) Julie Vandamme en Noemie Louon turnden naast hun dubbel gehoekte salto en dubbel schroef allebei ingewikkelde combinaties van rugwaartse en voorwaartse schroeven.  Ze scoorden allebei 12.434. Margaux Daveloose sloot de eerste rotatie schitterend af voor België met een oefening met een dubbel gehoekte salto, een tweeënhalve schroef rugwaarts, een dubbele wolfpirouette, een wisselringsprong en voorwaartse schroef. Ze kreeg met 13.267 de hoogste score van de Belgen en plaatste zich voor de toestelfinale aan vloer.

Aan sprong kiest Team Belgium doorgaans voor de veilige optie en dat was nu niet anders. Stacy, Noemie en Margaux turnden alledrie een yourchenko gestrekt. Julie voegde daar een schroef aan toe en scoorde 13.434.

Aan de brug liet het Belgische viertal mooie lijnen zien. Noemie turnde een huizenhoge yaeghersalto en een dubbel gehoekte salto als afsprong (12.834) Ook Stacy turnde haar oefening met een shapo  en een mooie yaeghersalto netjes. (12.667) Margaux kreeg 12.500 voor haar brugoefening met een stalder met volledige draai, yaeghersalto en dubbel gehurkte salto voorwaarts als afsprong. Julie turnde een mooie oefening met een shapo, een stalder met volledige draai en een dubbel gehurkte salto voorwaarts als afsprong. Jammergenoeg miste ze de bar net bij haar tkatchev. (11.267)

Het laatste toestel voor de 4 meisjes van turnkring Varsenaere was balk. Stacy en Margaux deden allebei een stabiele rondat fliksalto als opsprong.  Margaux turnde ook een erg stabiele flikflak open salto en wolfpirouette. Julie had het wat moeilijk op balk, ze deed een mooie voorwaartse salto als opsprong, toonde een stabiele flikflak open salto en een goede dubbel gehurkste salto als afprong maar ze moest helaas van het toestel bij haar vrije overslag.

Credit: Gymnix International
Het Belgische team eindigde als vijfde, na Italië, Rusland, Canada en Japan. Individueel won de thuisgymnaste Zoe Allaire-Bourgie de competitie, voor Asia d'Amato uit Italië en Viktoriia Listunova uit Rusland. Alle Belgische meisjes eindigden in de top 20. Margaux Daveloose was de eerste Belgische met een 9e plaats. Noemie en Stacy plaatsten zich voor de toestelfinale aan brug, Noemie en Margaux voor de balkfinale en Margaux zien we ook aan het werk bij de toestelfinale aan vloer.


Cassia Priels, één van de Belgische junioren die in aanmerking komt voor de Europese kampioenschappen, eindigde 36e in de Gymnix Challenge in een gemengd veld van junioren en senioren. Ze turnde een goede wedstrijd en haalde haar beste score aan vloer. Ze kreeg 12.334 voor haar oefening die bestond uit een tweeënhalve schroef, een dubbel gehurkte salto en een voorwaartse schroef.  Aan sprong turnde ze een gestrekte yourchenko en aan brug liet ze een mooie shapo en yaeghersalto zien.  Jammergenoeg viel ze van de balk bij haar voorwaartse salto maar ze liet wel een mooie combinatie van 2 vrije radslagen en een stabiele zijwaartse salto zien. Als afsprong deed ze een voorwaartse gestrekte salto met schroef. De Gymnix Challenge werd gewonnen door de Canadese Isabela Onyshko, voor haar teamgenote Victoria Woo en Irina Alexeeva van WOGA.

*********************************************************************************


Zondag stonden de toestelfinales op het programma. Stacy Bertrandt moest helaas van de brug bij haar reus met volledige draai maar turnde een nette yaegher en toonde mooie lijnen tijdens haar oefening. (11.700) Noemie Louon liet een mooie yaeghersalto en een dubbel gehoekte salto als afsprong zien. (12.100) Noemie eindigde als 5e, Stacy als 7e.

Zowel Noemie als Margaux Daveloose maakten indruk met hun balkoefening. Noemie deed een rondat flikflak als opsprong, een stabiele flikflak open salto, een vrije overslag en een zijwaartse salto. Ze deed een schroefsalto als afsprong. (12.500) Margaux voerde haar flikflak open salto, vrije overslag tot korbut flikflak en dubbel geschroefde salto prachtig uit. Ze scoorde 12.900 en strandde net naast het podium. Noemie werd 5e.

Margaux trad ook aan in de vloerfinale. Ze turnde een stabiele oefening met een prachtig uitgevoerde choreografie en een brede glimlach. Haar dubbel gehoekte salto, tweeënhalve schroef en schroef voorwaarts waren net als haar dubbele wolfpirouette goed uitgevoerd. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen van de rest van het deelnemersveld lag echter net wat hoger en ze eindigde 7e.

De meisjes deden tijdens deze competitie belangrijke podiumervaring op met het oog op de toekomst!

Je kan alle resultaten hier nalezen.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire