mardi 31 mai 2016

Europese Kampioenschappen Meisjes 2016: Alles wat jullie moeten weten en kunnen verwachten

Na een succesvol EK voor de heren vorige week, is het nu tijd voor de meisjes. Wat zijn hun verwachtingen? 

Credit: em-bern2016.ch/en/
Het juniorenteam bestaat uit Rinke Santy (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Maellyse Brassart (Gym Phénix), Myrthe Potoms (Gymflex), Alysha Senders (Sta Paraat, PHH Hasselt) en Manon Muller (Gymplus). Manon vervangt Imke Wolthuizen (De Gympies Keerbergen) die vorige week een blessure opliep.

Het belangrijkste doel van het juniorenteam is om de top 8 te halen als team en een plaats in de all-roundfinale. Twee jaar geleden in Sofia behaalde het juniorenteam de 6e plaats. Het huidige team heeft minder internationale ervaring. Maellyse heeft het meeste ervaring, ze maakte deel uit van het team op de FIT-challenge en turnde samen met Myrthe op de Massilia Gym Cup in Marseille. Het team kan ook rekenen op Belgisch kampioene Rinke Santy

Aan balk zouden de meisjes goed voor de dag moeten komen. Maellyse en Myrthe haalden een score boven 13 op de vriendschappelijke wedstrijd tegen Roemenië en Rinke deed hetzelfde op het BK. Rinke is sterk aan sprong. Maellyse is echter de sterkste turnster aan sprong. Brug is waarschijnlijk het zwakste toestel voor onze junioren. Hun moeilijkheid is nog niet erg hoog maar hopelijk kunnen ze de stress de baas en hun oefeningen zuiver uitvoeren. Op vloer zouden de meisjes goed moeten kunnen scoren. Hun artisticiteit en choreografie worden altijd gesmaakt. 

Onze junioren turnen morgen in de laatste subdivisie (18u) en starten aan balk. Ze turnen samen met het team uit Groot-Brittanië. Maellyse Brassart, Rinke Santy en Myrthe Potoms zullen alle toestellen turnen en zich proberen te kwalificeren voor de all-roundfinale. Alysha zal enkel brug doen en Manon zal aantreden aan sprong, balk en vloer. 

Credit: FfG
Wanneer?
* Woendag 1 juni: all-round kwalificatie en team finale (10u-20u20)
* Vrijdag 3 juni: all-round finale (19u-20u50)
* Zondag 5 juni: toestelfinales (14u30-17u)

Wedstrijdformaat
Elk team bestaat uit 3 tot 5 gymnasten. 4 gymnasten treden aan per toestel en de 3 beste scores tellen mee voor het teamtotaal. De 24 beste gymnasten (maximaal 2 per land) treden aan in de all-roundfinale, de 8 beste gymnasten (met opnieuw maximaal 2 per land) plaatsen zich voor de toestelfinales.


In Bern zullen slechts 4 Senioren aantreden voor België: Julie Meyers (Sta Paraat PHH Hasselt), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe), Nina Derwael (Sta Paraat PHH Hasselt) en Gaelle Mys (OTV Nazareth). Op dit EK is er geen all-aroundranking voor de senioren. 

Na hun kwalificatie voor de Olympische spelen, kregen de gymnasten een welverdiende rustpauze. Daarom traden ze niet aan op de Belgische kampioenschappen. Gaelle is de enige van het viertal die aantrad in Rio. Julie en Cindy namen nog deel aan de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland en Roemenië. Nina's laatste wedstrijd dateert al van Gymnix in maart. De dames kwamen echter niet zonder ambities naar Bern. Ze hopen zich te plaatsen voor de teamfinale en hopen enkele plaatsen voor de toestelfinales in de wacht te slepen. In Sofia eindigden de Belgische senioren 7e. 

Een breuk in haar hand, weerhield Nina van deelname aan het testevent. Nu is ze echter terug. Op het BK toonde ze een mooie balkoefening. Haar sterkste toestel is brug. Ze hoopt zich te plaatsen voor de toestelfinale. Veterane Gaelle Mys komt in aanmerking voor een plaats in de balkfinale. Ook op sprong en vloer kan Gaelle goed scoren. Waarschijnlijk zal Gaelle niet aantreden aan de brug. Cindy Vandenhole scoorde in het verleden al boven de 14 op sprong en brug. Julie Meyers sterkste toestellen zijn balk en vloer.

De meisjes beginnen hun wedstrijd aan balk in de laatste subdivisie die begint om 17u20. Ze turnen samen met Rusland. 

Credit: FfG
Wanneer?
* Donderdag 2 juni: team en toestel kwalificaties (10u-19u20)
* Zaterdag 4 juni: teamfinale (17u-18u50)
* Zondag 5 juni: toestelfinales (11u-13u45)

Wedstrijdformaat
Tijdens de kwalificaties en de teamfinale bestaat elk team uit 3 tot 5 gymnasten. Per toestel treden 3 gymnasten aan en de 3 scores tellen mee voor het teamtotaal. De 8 beste gymnasten (met maximaal 2 per land) treden aan in de toestelfinales.

Er is geen livestream voor de junioren maar de organisatie probeert zoveel als mogelijk te periscopen. je kan ze volgen op Facebook en Twitter.  De teamfinale en toestelfinales senioren zullen zowel door de BBC als door de organisatie live gestreamd worden. Dit is de UEG link. Om de scores te volgen kan je de Swiss Timing App gebruiken.  Florence zal de scores posten op Twitter en Facebook.

dimanche 29 mai 2016

EK 2016: Dennis Goossens eindigt 7e aan de ringen!

Dennis Goossens was de enige Belgische turner die een plaats in de toestelfinales wist te bemachtigen en hij deed het uitstekend.


Het niveau aan de ringen is erg hoog. Heel wat gymnasten kiezen er immers voor om zich in dit toestel te specialiseren. Het publiek kijkt dan ook altijd uit naar de titanenstrijd tussen de krachtpatsers. 

Dennis Goossens is de eerste Belgische gymnast die zich wist te plaatsen voor een toestelfinale aan de ringen. Hij moest de finale openen en dat is nooit een makkelijke uitgangspositie aangezien de juryleden nog geen referentiepunt hebben. Dennis zette een prachtige oefening neer met een perfect gelande full-in tot slot. Dit leverde hem een score van 15.233 op, een tiende minder dan tijdens de kwalificaties.


De Griek Eleftherios Petrounias won de titanenstrijd voor de Armeen Vahagn Davtyan en de Rus Denis Abliazin.

Resultaat
1. Eleftherios Petrounias (GRE) 15.866
2. Vahagn Davtyan (ARM) 15.633
2. Denis Abliazin (RUS) 15.633
...
7. Dennis Goossens (BEL) 15.233

Hiermee komt er een eind aan de Europese kampioenschappen voor heren in Bern. De Belgen deden het uitstekend. De senioren haalden met de 9e plaats hun beste teamresultaat ooit. Dennis Goossens zorgde met zijn kwalificatie voor de ringenfinale voor een Belgische primeur aan dit toestel. 

Het juniorenteam eindigde ook knap 9e. De junioren wisten zich niet te kwalificeren voor de toestelfinales maar Takumi Onoshima en Noah Kuavita mochten wel beide de all-roundfinale turnen. Ze eindigden respectievelijk 15e en 21e. 

Vanaf woensdag starten de wedstrijden voor de meisjes.

Resultaat hier

samedi 28 mai 2016

EK 2016 allroundfinale junioren: Onoshima 15e, Kuavita 21e

Gisteren turnden Noah Kuavita en Takumi Onoshima hun all-roundfinale op het EK in Bern. Ze hoopten hun scores van de kwalificatieronde te verbeteren. 

Credit: Mathias Hikketik
Noah die als 16e de finale binnenkwam had een wat mindere dag en eindigde 21e met een score van 78.189. Een val aan de brug met gelijke leggers en wat onzuiverheden bij de afsprongen, kostten Noah kostbare punten. Noah zette echter met een score van 13.966 een knalprestatie neer op sprong, ook aan vloer presteerde hij sterk en werd beloond met 13.766. 

Credit: Mathias Hikketik
Takumi totaliseerde met 78.931 bijna een punt meer dan tijdens de kwalificaties. Dat leverde hem maar liefst 10 plaatsen winst op in het klassement.

Takumi had gisteren een betere dag dan in de kwalificaties, ook al had ook hij wat probleempjes bij de landingen. Hij startte uitstekend aan sprong en scoorde 13.366. Zijn beste prestatie zette hij vanavond neer op het paard met bogen. Hij zette zijn val van de kwalificaties recht met een score van 13.633.  

Credit: Mathias Hikketik
Het is niet ongewoon dat junioren moeite hebben om twee foutloze all-rondwedstrijden na mekaar te turnen op grote tornooien. Net daarom is de ervaring die ze opdoen op dergelijke wedstrijden van onschatbare waarde voor hun verdere carrière. 

De Brit Giarnni Regini-Moran won het goud, voor de Rus Andrei Makolov en zijn landgenoot Joe Fraser.

All-aroundresultaat
1. Giarnni Regini-Moran (GBR) 86.198
2. Andrei Makolov (RUS) 84.965
3. Joe Fraser (GBR) 83.764
...
14. Takumi Onoshima (BEL) 78.931
21. Noah Kuavita (BEL) 78.189

Resultaat hier

jeudi 26 mai 2016

EK 2016: 3 finales voor onze junioren en senioren!

De junioren beten gisteren de spits af in Bern. Vandaag kwamen de senioren in actie in de Postfinance arena en ze presteerden naar behoren. Beide teams eindigden 9e, Dennis Goossens plaatste zich voor de toestelfinale ringen en twee van de junioren kwalificeerden zich voor de all-roundfinale. 


Credit: Mathias Hikketik
Takuma Onoshima, Noah Kuavita, Jonas Delvael, Ward Claeys en Justin Pesesse kwamen woensdag in actie in de laatste subdivisie van de dag. Ze begonnen de wedstrijd aan het paard met bogen. Onoshima ging van het toestel maar de andere gymnasten lieten knappe oefeningen zien. Dit was de enige val voor het juniorenteam, Delvael had enkel nog wat problemen aan het rek. 


Credit: Mathias Hikketik
Het team had zich een plaats binnen de top 8 tot doel gesteld en realiseerde dit ei zo na. Met 236.694 strandden ze op minder dan een half punt van de beoogde 8e plaats. Onze gymnasten turnden op de 2 foutjes na, een degelijke wedstrijd. Qua moeilijkheid schieten ze nog net tekort om de topteams te kunnen bedreigen. Groot-Britannië won z'n 5e teamtitel op rij. Al konden ze slechts met hun allerlaatste oefening de Russen naar de tweede plaats verwijzen. Zwitserland won in eigen huis het brons. 

Teamresultaat
1. Groot-Britannië 253.436
2. Rusland 252.061
3. Zwitserland 249.959
4. Frankrijk 248.562
5. Duitsland 243.094
...
9. België 236.694


Credit: Mathias Hikketik
Individueel plaatsten Noah Kuavita en Takumi Onoshima zich voor de all-roundfinale die vrijdag geturnd wordt. Kuavita eindigde als 16e, Onoshima als 25e. Aangezien slechts 2 gymnasten per land de all-roundfinale turnen, zien we hen beiden opnieuw aan het werk op vrijdag. Kuavita is bovendien eerste reserve voor de toestelfinale aan het rek. 

Dit is een goed resultaat voor een jong team. Het is niet niks om voor het eerst voor het op een podium voor een groot publiek te turnen. Deze eerste deelname aan de Europese kampioenschappen zal hen kostbare ervaring opleveren voor de toekomst. 


Credit: Mathias Hikketik
Bij de senioren eindigden Jimmy Verbaeys, Luka Van den Keybus, Bram Louwije, Simon Volkaert en Dennis Goossens 9e.  Met een wedstrijdformaat waarin slechts drie gymnasten aantreden en alle scores tellen is er geen ruimte voor fouten. Onze gymnasten maakten jammergenoeg toch een aantal foutjes. 

Credit: Mathias Hikketik
Ze begonnen hun wedstrijd aan sprong waar Jimmy en Luka sterk presteerden. Ze behaalden 14.400 en 14.200 respectievelijk. Siemon moest een aftrek van 0.3 incasseren omdat hij buiten de lijnen eindigde. (13.466). Jimmy kwam sterk voor de dag op de brug met gelijke leggers en behaalde 14.550, zijn beste score van de dag. Bram turnde een stabiele oefening en scoorde 13.700. Luka maakte helaas een foutje bij de afsprong (12.800). Aan het rek kwam Bram als eerste in actie, hier maakte hij een slippertje bij de afsprong (13.266). Ook Jimmy kwam zijn rekoefening niet foutloos door (13.500). Luka echter turnde een mooie oefening en scoorde 14.133.


Credit: Mathias Hikketik
Halverwege de competitie stond België op de 14e plaats. Aan grond turnden Jimmy, Luka en Siemon allemaal op niveau voor een teamtotaal van 42.166. Bram behaalde de beste score op het paard met bogen (14.466), gevolgd door Siemon met 14.100. Jimmy ging jammergenoeg in de fout en haalde 13.333. Het laatste toestel van onze jongens waren de ringen. Een aantal toestelspecialisten jagen het niveau aan de ringen de hoogte in. Onze eigen ringenspecialist, Dennis Goossen, haalde een prachtscore van 15.366 en wist een plaatsje in de toestelfinale te bemachtigen. 


Credit: Mathias Hikketik
Met een teamtotaal van 250.146 plaatste het team zich 9e. Ze kwamen 3 punten tekort voor een plaats in de teamfinale. Toch wordt het Belgische herenteam sterker en sterker. Twee jaar geleden in Sofia eindigden ze nog 11e. Onze gymnasten maken dus nogmaals progressie en tonen dat hun prestaties op de wereldkampioenschappen en op het Test Event geen toevalstreffers waren.


Credit: Mathias Hikketik

Teamresultaat kwalificaties
1. Rusland 267. 725
2. Groot-Britannië 267.020
3. Zwitserland 263.662
...
9. België 250.146

Ringen kwalificaties
1. Eleftherios Petrounias (GRE) 15.700
2. Ibrahim Colak (TUR) 15.666
3. Denis Abliazin (RUS) 15.666
4. Vahagn Davtyan (ARM) 15.566
5. Yuri van Gelder (NED) 15.500
6. Courtney Tulloch (GBR) 15.466
7. Samir Ait Saïd (FRA) 15.433
8. Dennis Goossens (BEL) 15.366

Resultaten hier

mardi 24 mai 2016

Europese Kampioenschappen Heren 2016: Alles wat jullie moeten weten en kunnen verwachten

Morgen starten de Europese Kampioenschappen toestelturnen in het Zwitserse Bern. De mannen mogen de spits afbijten. Deze week komen de Junioren en Senioren aan bod. Volgende week is het aan de meisjes. 

Credit: em-bern2016.ch/en/
Zowel de Junioren als de Senioren strijden om de titels in de PostFinance Arena. Dit is dus opnieuw een groot EK waar de Junioren hun tweejaarlijkse kans krijgen om zich te meten met de sterkste teams in Europa. 

De Belgische juniorendelegatie bestaat uit Takuma Onoshima (Anthanor Gym Club), Noah Kuavita (Silok Deurne), Jonas Delvael (Gym Izegem), Ward Claeys (Vaste Vuist Lauwe) and Justin Pesesse (La Vaillante Tubize). Iliaz Pyncket die aanvankelijk ook deel uitmaakte van het team, moest afhaken wegens een blessure. 

Dit is desondanks een sterk team met Onoshima,die recent de Belgische titel behaalde, met Delvael, die drie medailles won op de Junior Team Cup, en met Kuavita, die allround derde eindigde in een vriendschappelijke interland tegen Nederland en Zweden. Ward Claeys en Justin Pesesse zijn minder ervaren maar kunnen zeker en vast een bijdrage leveren aan het teamtotaal in Bern. 

Doelstelling is om zich als team bij de eerste 8 te plaatsen en om minstens 1 finaleplaats te halen voor de all-round finale. De Belgische Junioren turnen in de 3e subdivisie samen met de Russen. Ze beginnen hun wedstrijd aan paard met bogen. 

Credit: GymFed
Wanneer? 
* Woensdag 25 mei: all-around kwalificatie en team finale (10:00-20:30)
* Vrijdag 27 mei: all-around finale (18:30-20:45)
* Zondag 29 mei: toestelfinales (14:45-17:00)

Wedstrijdformule
Elk team kan zich beroepen op 3 tot 5 gymnasten. Aan elk toestel komen 4 gymnasten in actie, de 3 beste scores komen in aanmerking voor het teamtotaal. De 24 beste gymnasten (met een beperking van 2 per land) gaan door naar de all-round finale, de 8 besten (opnieuw met een maximum van 2 per land) strijden om de titels tijdens de toestelfinales.


Ook het Seniorenteam is sterk. Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport), Luka van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), Bram Louwije (Turnkring Vlamertinge), Dennis Goossens (TK De Kerels Waasmunsters) en Siemon Volkaert (Gymmax Dendermonde) zijn in Bern. Maxime Gentges revalideert nog na een lichte kwetsuur en Daan Kenis moest op het laatste moment afhaken door een blessure.  

Het seniorenteam is een goede mix van allrounders en toestelspecialisten. Dit jaar is er geen all-round competitie. Het team hoopt zich te plaatsen voor de teamfinale en ook een paar individuele finales binnen te halen en ik geloof dat ze daartoe in staat zijn. Onze senioren turnen in de laatste subdivisie, samen met de Zwitsers en starten hun wedstrijd aan sprong. 

Verbaeys turnde een prachtscore van meer dan 86 punten bij mekaar op het BK, een paar weken geleden. Van den Kenbus eindigde derde op het BK. Louwije turnde slechts 4 toestellen op het BK maar gaf blijk van consistentie en fitheid. Goossens zette zijn ambities voor een plaats in de toestelfinale ringen kracht bij door brons te halen op de World Challenge Cup in Cottbus maar kan ook een bijdrage leveren aan het teamtotaal op vloer en sprong. Volkaert scoorde recent een mooie 15.100 op het paard met bogen en haalde goede scores op vloer en sprong. 

Wanneer?
* Donderdag 26 mei: team and toestel finales kwalificaties (10:00-20:15)
* Zaterdag 28 mei: team finale (14:30-17:00)
* Zondag 29 mei: toestelfinales (10:30-13:45)

Wedstrijdformule
Zowel tijdens de kwalificaties als tijdens de finale bestaat een team uit 3 tot 5 gymnasten. 3 gymnasten treden aan per toestel en de 3 scores tellen mee voor het teamtotaal. De 8 beste gymnasten (met maximum 2 gymnasten per land) plaatsen zich voor de toestelfinales. 

Er is geen livestream voor de juniorenwedstrijd maar ik zal twitter checken en een periscope link zoeken. De BBC en het organisatiecomité zullen de finales voor de senioren live streamen. Om de scores te checken kan je de Swiss Timing App gebruiken. Ik zal de scores posten op Twitter en op de Facebook pagina.

Start lists hier
UEG website hier
Bern website hier