lundi 28 mai 2018

Nina Derwael en Noah Kuavita zijn Belgisch kampioen 2018

Dit weekend vonden in Izegem de Belgische kampioenschappen plaats. Met nog iets meer dan twee maanden te gaan voor de Europese kampioenschappen, waren de junioren en senioren erg gemotiveerd om het beste van zichzelf te geven.

Credit: Florence Lestienne
Bij de dames won Nina Derwael vrij makkelijk haar eerste Belgische titel bij de senioren met een score van 53.050, ondanks het feit dat ze tot tweemaal toe van de balk moest.  Ze behaalde haar beste score logischerwijs op de brug waar ze opnieuw haar persoonlijk record verbrak met een score van 15.35.  Ze eindigde de wedstrijd met een sterke vloeroefening met een zeer expressieve choreografie.

Het zilver ging naar Axelle Klinckaert die de wedstrijd opende met met een hoge en goed gecontroleerde yourchenko met volledige schroef. Ook aan de brug toonde ze degelijk werk. Axelle had niet haar dagje aan de balk, ook zij moest twee maal van het toestel. Ze toonde echter wel een nagelnieuwe spectaculaire opsprong: rondat gestrekte salto met volledige schroef. Op de vloer haalde ze de hoogste score van de senioren voor haar Harry Potteroefening met onder andere een mooie dubbel gestrekte salto en scoorde 51.000.

Senna Deriks vervolledigde het podium. Ze had wat last van haar voet en ook zij had moeite om de balk te blijven maar ze sloot de wedstrijd af met een stoere choreografie op muziek van Michael Jackson. Ondanks een vereenvoudigde vloerserie, wist ze Maellyse Brassart voor te blijven. Laura Aerts werd vijfde. Rune Hermans turnde enkel brug en balk en Julie Meyers enkel brug.

Credit: Florence Lestienne
Fien Enghels won de titel bij de junioren na een stabiele wedstrijd met een score van 50.900 . Ze haalde haar hoogste score op brug (13.000) maar kwam ook sterk voor de dag op de balk. (12.85) Margaux Daveloose won het zilver met 49.95. Margaux moest van de balk maar kwam sterk terug op vloer waar ze met 13.100 de hoogste score haalde. Het brons ging naar Lisa Vaelen dankzij een mooie sprong (overslag gehoekte salto met halve draai) en een indrukwekkende dubbele salto met schroef aan vloer. (49.25)

Bij de mannen zagen we een spannende strijd om de titel en werd het publiek vermaakt met indrukwekkende elementen. Noah Kuavita won het goud met 82.65 na sterke prestaties aan het rek, op vloer en sprong.

Credit: Florence Lestienne
Ook Jimmy Verbaeys turnde een sterke wedstrijd en toonde dat hij klaar is voor de wedstrijden die er aan komen. Jimmy maakte een foutje bij de sprong maar was vooral op de brug indrukwekkend. Hij haalde de hoogste score met 14.400. Hij won het zilver met 81.15.

Deze wedstrijd betekende ook de terugkeer van Maxime Gentges die na het WK in Montreal een operatie aan de pols moest ondergaan. Maxime kwam naar Izegem zonder verwachtingen of doelen maar hij toonde dat hij fit en klaar is voor het grote werk. Hij genoot zichtbaar van de wedstrijd. Ondanks een val bij zijn nieuwe sprong die nog niet helemaal op punt staat, totaliseerde hij 80.800. Goed voor de bronzen medaille.

Ze werden op de hielen gezeten door Takumi Onoshima die een schitterende wedstrijd turnde. Helaas maakte hij een fout bij zijn allerlaatste element: de afsprong van het rek. Luka Van den Keybus werd 5e en Yureck Van Eetveld 6e. Jonathan Vrolix trad aan op 5 toestellen en kwam sterk voor de dag op de vloer en aan de brug. Daan Kenis, de uittredende kampioen startte niet meer aan vloer nadat het tijdens zijn rekoefening mis ging. Dennis Goossens tenslotte scoorde een indrukwekkende 14.95 aan de ringen.

Deze wedstrijd was echter vooral belangrijk voor de junioren in hun kwalificatietraject voor de Europese kampioenschappen en de Youth Olympic Games. 

Credit: Florence Lestienne
Ward Claeys won de titel vrij makkelijk voor Nicola Cuyle. Ward scoorde 76.75, Nicola 74.300. Victor Martinez eindigde als derde met een score van 73.800. De eerstejaars junior turnde een sterke wedstrijd ondanks een val van het rek. Justin Pesesse strijdde mee voor de medailles met indrukwekkende oefeningen aan sprong en vloer maar moest de handdoek in de ring werpen na twee vallen aan het rek en het paard met bogen. Hij eindigde net voor Mattis Bouchet die vijfde werd. Glen Cuyle eindigde op de 6e plaats. Wout De Smedt, Senne Spyckerelle, Bram Vermullen en Abel Stoop vervolledigden de top 10.

Volledige resultaten:

Onze foto's vind je hier en hier.

vendredi 25 mai 2018

BK 2018: wie wint het goud?

Het competitieseizoen 2018 loopt op z'n einde maar voor de junioren en senioren begint het nu pas. Ze strijden dit weekend niet enkel om de Belgische titel maar proberen zich ook de kwalificeren voor de Europese kampioenschappen en de Youth Olympic Games.

Credit: gymfed

Bij de junioren wordt het uitkijken naar Julie Vandamme die haar titel verdedigt. Ze krijgt tegenstand van Margaux Daveloose, Kay-Li De Neef en Stacy Bertrandt die ook strijden voor een ticket voor de Europese kampioenschappen  in Glasgow deze zomer.  Ook Jade Vansteenkiste en Fien Enghels proberen een plekje te bemachtigen in het team voor de Europese kampioenschappen, net als Lisa Vaelen, Cato Fleurackers en Margo Van Linden

Noemie Louon die zich bij interne tests en op Gymnix in de kijker turnde, zal helaas niet aantreden wegens een gebroken voet. 

Ook bij de senioren is het deelnemersveld goed gevuld. Nina Derwael, Rune Hermans, Axelle Klinckaert, Senna Deriks, Julie Meyers en Maellyse Brassart treden allen aan in Izegem. Ook Laura Aerts kwalificeerde zich voor het BK. Dorien Motten zal niet aantreden. 

Ook voor de heren is het BK een belangrijke competitie. Junior Justin Pesesse, zal moeten vechten om zijn titel van vorig jaar te behouden. Vorige week werd hij 5e op een test in Eksel. Het wordt uitkijken naar Victor Martinez, die vorig jaar de titel won bij de jeugd. Ook de  broers Glen en Nicola Cuyle en Ward Claeys toonden veel belofte vorige week. Aangezien ook Mattis Bouchet, Liam De Smet en Wout De Smedt hun waarde willen bewijzen, belooft het een spannende strijd te worden om de Belgische titel en de selecties voor de Europese kampioenschappen en de Youth Olympic Games.

Geen nieuwe gezichten bij de senioren. Maxime Gentges maakt zijn wederoptreden na een polsoperatie na het WK. Daan Kenis, de regerende kampioen, zal hem in het oog moeten houden. Ook Takumi Onoshima, Luka Van den Keybus, Jimmy Verbaeys en Noah Kuavita zullen om de medailles strijden. Dennis Goossens en Jonathan Vrolix zullen ook aantreden. 

Programma

Selectieprocedure EK en Youth Olympic Games