dimanche 23 juillet 2017

EYOF 2017: Alles wat je moet weten!

Vanavond begint het European Youth Olympic Festival met de openingsceremonie in Gyor, Hongarije. Dit festival brengt de beste jonge atleten van Europa samen om zich onder te dompelen in de Olympische sfeer en ervaring op te doen. 

Credit: Gymfed
Het EYOF is altijd al een belangrijke en succesvolle wedstrijd geweest voor België. In het verleden wisten Thomas Neuteleers, Maxime Gentges, Nina Derwael en Axelle Klinckaert medailles te sprokkelen voor Team Belgium.

Dit jaar vertegenwoordigen Julie Vandamme, Kay-Li De Neef en Margaux Daveloose ons land bij de meisjes en Ward Claeys, Justin Pesesse en Mattis Bouchet bij de jongens.

De jongens beginnen hun wedstrijd dinsdag in de derde en laatste subdivisie aan de ringen, aan de zijde van Georgië. Op het einde van de kwalificaties wordt het teamklassement opgemaakt en zijn de all-round en toestelfinalisten bekend.

Credit: UEG
Ward Claeys en Justin Pesesse zijn de laatste maanden de 2 topscorers geweest bij de jongens. Justin werd Belgisch kampioen en Ward won de twee vriendschappelijke kwalificatiewedstrijden voor het EYOF. Mattis Bouchet werd 8e op het BK maar won het brons op een kwalificatiewedstrijd na Ward en Justin.

De federatie heeft een top 8-ranking per team, een selectie voor de all-round- én een toestelfinale als doel gesteld. Dit zou gezien hun recente prestaties mogelijk moeten zijn voor de jongens.

Planning:
25 juli: kwalificaties en teamfinale (10-21u)
27 juli: all-around finale (12u-14u15)
28 juli: toestelfinales vloer, paard met bogen en ringen (14-16u)
29 juli: toestelfinales sprong, brug met gelijke leggers en rek (14-16u) 

De meisjes turnen hun wedstrijd woensdag in de eerste subdivisie, samen met Frankrijk. Ze beginnen hun wedstrijd aan brug. Net als bij de jongens worden op het einde van de dag de teammedailles uitgereikt en de finalisten bekend gemaakt.

Credit: UEG
Julie Vandamme, Kay-Li De Neef en Margaux Daveloose waren de laatste maanden de topscorers in hun leeftijdscategorie. Julie won zowel het Vlaams als het Belgisch kampioenschap en was de beste Belgische juniore op de FIT-Challenge in Gent. Kay-Li won zilver op het BK in Libramont en eindigde als 12e op de FIT-Challenge. Margaux won de bronzen medaille op het BK en finishte als 10e op de FIT-Challenge in juni. 

Ook voor de meisjes is een plaats binnen de top 8 het doel als team en een kwalificatie voor de all-round finale en toestelfinale individueel. 

Planning: 
26 juli: kwalificaties en teamfinale (10-21u)
27 juli: all-around finale (16u-18u15)
28 juli: toestelfinale sprong en brug (14-16u)
29 juli: toestelfinale balk en vloer (14-16u)


Hoe kan je volgen?
Tot nu toe hebben we nog geen live-stream gevonden. Er zijn geruchten dat Eurosport 2 de wedstrijd zou uitzenden maar daar werd nog geen bevestiging van gevonden. We houden jullie uiteraard op de hoogte via twitter en Facebook, zodra de resultaten gekend zijn. 


Hoe zit dat nu in mekaar? (meisjes en jongens)
Het is een 3-3-2 wedstrijd. Dat wil zeggen dat een team bestaat uit 3 gymnasten die alledrie aantreden. De beste 2 resultaten worden opgeteld voor het teamresultaat.  De 24 beste gymnasten turnen de all-roundfinale met een maximum van 2 gymnasten per land. De 8 best geplaatsten per toestel (met een maximum van 2 gymnasten per land) turnen de toestelfinales. 

De officiële website vind je hier.